Apr 25 2013
Cupaj vs. Asamblaj: case closed!
In urma postarii de ieri, redactata cu gandul la linistea si timpul personal, care nu imi permit sa raspund pe larg la toate frustarile si “tragerile de urechi” mai mult sau ai putin amicale, simt nevoia sa fac o clarificare pentru viitor:
Eu unul nu mai pot cu distinctia asta aberanta dintre termenii asamblaj si cupaj!!!
De fiecare data cand folosesti “cupaj” se gaseste vreun doct sa te invete ca “nu e dom’le asa, ca se spune asamblaj”. Ii anunt pe aceasta cale ca sunt in afara limbii romane, “asamblaj”, asa cum este el definit de DEX, nu are nici o legatura cu vinul. In schimb, in mod fatidic pentru comisarii sovietici ai corectitudinii, termenul “cupaj” exact la vin se refera si la nimic altceva.
Pe scurt, din DEX 98:
ASAMBLAJ, asamblaje, s. n. Sistem format din doua sau mai multe elemente tehnice imbinate sau articulate. – Din fr. assemblage.
CUPAJ, cupaje, s. n. Operatie de amestecare a mai multor varietati de vin, dupa anumite metode, in vederea obtinerii unui anumit tip de vin; cupajare. – Din fr. coupage.
Asa ca din doua una: ori faceti cerere sa schimbati DEX-ul pentru a corespunde “political correctness”-ului, ori ne mai slabiti cu trasul de urechi. Macar pe mine. Si am scris postul asta mai mult ca sa il dau in link de fiecare data cand il mai aud pe vreunul ca “ nu e dom’le cupaj, nu te pricepi, e asamblaj. Mai pune mana si informeaza-te. Nu ai pregatire de specialitate, etc, etc”.
Asa ca nu o sa mai stau de scris explicatii lungi si sa il trimit direct la postarea de fata. Si eventual daca ma prinde intr-o pasa proasta sa nu primeasca un mare “Hai Sictir!” sau, mai grav, sa il trimit in alta parte.
Daca vrem sa fim corecti pana la capat chestia asta cu diferenta vine de la francezi, ca doar ei fac distinctia dintre cupaj (coupage) si asamblaj (assemblage) in materie de vin. Si oricum in 90% din cazuri nici ei nu folosesc termenii in consecinta. Englezii (australienii, americanii, neo zeelandezi, Chile, Lumea Noua, etc) nu au nici o treaba si le zic simplu “blend” la toate. Ca la whisky.
Dar noua, dupa cum stiti, ne plac francezii si suntem mai catolici decat Papa. Deh, suntem pe aceeasi paralela cu Bordeaux si Burgundia. Si in general paraleli la vinuri, dar primii la pedanta si importanta semidocta si autoacordata. Asa ca rog pe “bine-intentionatii” din industrie sa lase consumatorii sa se bucure in tihna de vinuri. Inclusiv pe mine…
In concluzie, pe primul pe care il mai aud ca stramba din nas data viitoare cand o sa zic cupaj la vreo zeama autohtona cu pretentii de vin premium, o sa ii dau cu DEX-ul in cap. La figurat!
Oricum, DEX-ul fiind destul de gros, va promit ca va durea si la figurat…Am zis!
si mai simplu e in limba engleza. scapi cu blend, no thesaurus needed
Dane, eu unul am aflat de diferenta dintre asamblaj si cupaj la standul Serve de la o expozitie…vad ca explicatia o au si pe site-ul cu clubul cavalerilor..
“Exist? îns? o deosebire între cupaj ?i asamblaj :
Cupajul este un amestec de vinuri de cele mai multe ori considerate inferioare, în special în scopul masc?rii unui defect.
Asamblajul este asocierea diverselor loturi de vin dintr-o cram? în scopul de a ob?ine caracteristicile dorite pentru un vin de înalt? calitate.
”
Nu stiu ce sa spun ,dar inteleg din aceste descrieri ca cupajele sunt ceva slab calitativ desi am vazut unele cupaje la preturi ametitoare de mari…
P.S. vad ca in loc de diacritice a fost introdus semnul ?…Sorry, dar nu e de la mine..
Eu nu sunt de acord cu diferen?ierea serve privind cupajul ?i asamblajul, sau mai bine zis nu o g?sesc relevant?.
Îns? trebuie f?cut? distinc?ie între dou? proceduri de ”cupajare”
1. Când vinuri gata f?cute se cupajeaz? din butoaiele diferite
2. Când strugurii cule?i separat se cupajeaz? înc? din faza de fermentare.
Sunt diferen?e importante. Pentru punctul 2 ar trebui g?sit un termen (sau poate exist? deja) românesc.
daa..daa ! Asa stiam si eu, cum stie si Cristian E.
Eh…nu sti tu care-i treaba :))…eu o sa spun in curand “CUBAJ” pentru ca aud termenul asta destul de des vanzand vin :))\
fain articol..si folositor pentru multi 🙂
Spune Cristian E. si presupun ca stie ce spune: “Cupajul este un amestec de vinuri de cele mai multe ori considerate inferioare, în special în scopul mascarii unui defect.
Asamblajul este asocierea diverselor loturi de vin dintr-o crama în scopul de a obtine caracteristicile dorite pentru un vin de înalta calitate.”
Acum, intreb si eu ca nespecialista: cum ramane cu exprimarile simandicoase de pe la tot felul de intalniri, targuri, prezentari unde se face mare-caz- mare, si specialistii si somelierii vorbesc numai de CUPAJELE extraordinare care dau vinuri extraordinare, nemaipomenite, de mare amgajament si clasa?
Aia zic si bine zici :”Deh, suntem pe aceeasi paralela cu Bordeaux si Burgundia. Si in general paraleli la vinuri, dar primii la pedanta si importanta semidocta si autoacordata. Asa ca rog pe “bine-intentionatii” din industrie sa lase consumatorii sa se bucure in tihna de vinuri. Inclusiv pe mine…
CASE CLOSED !
Cupaj= struguri de diferite soiuri storsi la gramada si vinificat la gramada
Asamblaj= struguri de diferite feluri storsi separat si vinificat separat, dupa care se amesteca in diferite procente dupa gustul eonologului….eu asa stiu. Poate va e de folos.