May 31 2012
Cum sa nu ne luam teapa la raft: alegerea vinului din hyper(super)market!
In ultima vreme constat ca tot pluteste in sfera celor ”avizati” in domeniul oenologiei (adica pe Facebook si bloguri 🙂 ) eterna dilema despre: de unde luam vinul si cum ne dam seama ca este macar baubil. Pe scurt cum sa nu le luam teapa la raft! Si cum discutiile si comentariile pe Facebook dispar ca magarul in ceata si concluziile fie nu sunt trase, fie le trage fiecare dupa cum il taie capul, informatiile pretioase pierzandu-se in meandrele concretului si ale dispozitiei de moment a interlocutorilor, m-am gandit sa va prezint o sinteza personala. Fiind personala este supusa erorii umane si bineinteles imbunatatirii, asa ca nu aruncati (prea tare) cu pietre…
Deci de unde sa pornim? Pai sa pornim de la niste postari mai vechi ca sa delimitam “cadrul conceptual” al discutiei de fata. Una dintre ele, de care imi aduc aminte era despre conditiile de transport si depozitare din marele comert care pot altera (a se citi „face praf” de nebaut) un vin in termen de doar cateva zile/saptamani. Discutia cu temperaturile, conditiile de pastrare, lumina, este cu atat mai actuala cu cat vine (iar) vara si o sa ne plangem ca iarna nu e ca vara, mai ales cand ne dam cu parerea despre gustul vinurile albe…
Apoi citit cu atentie ce scrie George aici, postare care cred ca ar trebui sa o puna pe undeva pe prima pagina. Nu de alta, dar se pierde si e pacat. Si daca nu v-ati plictisit si vreti sa intelegeti fenomenul mai studiati si la Mihai putin.
Si apoi, daca mai aveti chef (sau sarind peste lecturile obligatorii de mai sus daca nu aveti chef) va expun concluziile mele personale, la momentul actual, cat mai concis formulate cu putinta:
- Axioma: Nici un retailer (L.E.: comerciant) de la noi nu indeplineste conditiile corecte de pastrare a vinurilor, nici in depozit , nici la raft. Fie ca se numeste Carrefour, Auchan, Kaufland, Real, Billa, Metro etc, toti sunt o apa si un pamant. Exceptia (care confirma regula) ar fi Metro din Baneasa, dar vinurile normale, pe care ni le putem permite majoritatea sunt tratate la fel.
- Corolar (stiu, se aplica doar la teoreme): Daca vreti vin de care sa fiti siguri ca a fost bine pastrat, duceti-va si luati direct de la crame si nu umblati cu el la 30-40 de grade vreo cateva ore prin portbagaj, mai ales daca aveti culori inchise la masini..:)
- Deschideti ochii cand cumparati si examinati vizual produsul pe care urmeaza sa il bagati ulterior in voi (sau in cei dragi). Astfel:
- daca vedeti vinuri albe de culoare galben inchis, chihlimbar, feriti-va! Mai mult ca sigur sunt oxidate
- preferati vinurile albe din sticlele colorate (nu, producatorul nu vrea sa va insele privirea, vrea doar sa se asigure o data in plus ca vinul va fi ferit de oxidare prin expunerea prelungita la lumina)
- nu cumparati vinuri albe mai vechi de 2 ani sub nici o forma (1 an este optimul aici)
- verificati daca dopul este impins, chiar si usor, in afara sticlei. Poate fi un semn de vin copt, “cooked”.Verificati mai multe sticle.
- verificati daca mansonul dopului se misca liber si foarte usor pe gatul sticlei. Daca da atunci este posibil sa fie rezultatul caldurii intense in care a fost depozitat vinul si care a facut ca acesta sa se dilate/deformeze (sau sistem de strangere prost al producatorului este de vina). Concluzia este aceeasi: nu cumparati!
- problema de sus functioneaza si in sens invers: daca mansonul este lipit de sticla de vinul care s-a scurs din aceasta si ulterior s-a uscat, problema este evidenta. Pe scurt: sticla trebuie sa arate cat mai intacta, mai ales in zona dopului.
- nu cumparati sticle cu etichete patate (de vinul scurs din ele sau din alte surse)
- nu cumparati sticle care au stat la lumina, in primul rand (mai ales la vinurile albe in sticle transparente, luati macar de pe randul din spate)
- ganditi-va pentru ce (cine) cumparati vinul, nu alegeti sub impulsul momentul, culoare etichetei, etc. Documentati-va!
- stabiliti-va un buget avand in minte ca la vin principiul „cat dai atata face” se aplica in 95 % din cazuri pentru vinurile din marele comert. Exista si „diamante in noroi”, pentru ele consultati „specialistii”, dar si ei dau uneori gres in primul rand datorita inconsistentei de care dau dovada producatorii la nivelul diferitelor loturi imbuteliate.
- nu cumparati sub nici o forma vinuri dulci, demidulci. Discutia este lunga, dar pe scurt, daca nu scrie pe el Tokaj, Sauternes, Barsac, Eiswein, Pedro Ximenez,mai bine va abtineti. Experienta personala mi-a demonstrat ca din hypermarket nu aveti ce bea la acest capitol, deci scoteti-va din cap sa cumparati vinurile dulci din marile magazine. Asta daca nu vreti sa ajungeti la doctor mai devreme sau mai tarziu si sa va intrebati de la ce vi se trage…un indiciu ar fi sulfitii in exces.
- in acelasi context al repercursiunilor medicale ale consumului de vin prost se inscriu si categoriile: Sange de Taur, STF (daca nu stiati inca, e prescurtarea de Sange de Taur Forte….. E?), Puterea Ursului, Mierea Ursului, La Butuc, Vin de Hruba, Eticheta Neagra sau ORICE vin (?!?!?) imbuteliat la PET.
- nu cumparati vin decat imbuteliat la sticle clasice de 750 ml (in conditiile in care nu am vazut magnum-uri de 1,5 l de calitate prin marele retail). Feriti-va de cantitati de genul 1l, 2l, etc. chiar daca sunt imbuteliate la sticla.
- Axioma: nu consumati vin mai ieftin de 10 lei sticla.
- Axioma: Feriti-va de vinuri cu denumiri istorice,care fac trimiteri la crame, beciuri, betii, boieri, conace si in general care merg pe partea cu “traditional, stramosesc” a marketing-ului. In 99% din cazuri nu e de bine….
- Cititi eticheta de pe spatele vinului: daca aceasta contine texte fara continut si cu adjective “siropos-telenovelistice” spuneti pas. Daca nu stiti cum suna un astfel de text, luati toate etichetele din supermarket la citit data viitoare si o sa vedeti despre ce vorbesc (ca referinte pozitive folositi sticlele producatorilor de care fac amintire mai jos)
- Deschideti ochii si verificati de doua ori chestiile de mai sus (mai ales cele care tin de anul recoltei) pentru vinurile la promotie. De ce le mai multe ori promotii = vinuri cu probleme. Uneori insa gasiti si vinuri scumpe care devin chilipiruri, dar mai bine va documentati inainte sa cumparati despre el
- folositi internetul sau mai bine telefonul mobil cu internet direct la raft si dati un „search” pe google despre vinul care va face cu ochiul din raft. Slava Domnului, de cativa ani incoace ne-a apucat o dragoste de scris despre vin si in acelasi timp de consumatori pe multi dintre noi…Daca va e lene sa cititi sau nu puteti urmari un text mai lung de 10 randuri, folositi macar site-ul (ideal ar fi Ghidul) celor de la vinul.ro. Nu degeaba e promovat cu „.ro” pe peste tot.
- cumparati mai multe sticle din vinul preferat iarna si tineti-l in conditii bune pana cand il consumati. Dar asta presupune sa stiti ce inseamna conditii bune, oricum nu cum este tinut in magazin (vezi cazul Metro de acum doua posturi de pe blogul de fata), dar nici langa aragazul din bucatarie….
- nu cereti sfaturi celor de la raion, angajati ai magazinului. Axioma: nu exista angajat in hypermarketurile din Romania care fie specializat pe vin. Au exact cam acelasi nivel de cunontinte ca si voi, uneori chiar mai slab (daca ati citit postarea de fata pana acum deja sunteti peste 80% dintre ei). Eu cel putin nu am intalnit angajat competent la capitolul vin si de obicei ii intreb despre ce mi-ar recomanda (cand sau daca ii prind). Din curiozitate si plictiseala.
- daca vedeti in magazin o persoana imbracata cu un sort negru si cu o farfurie de argint la gat (scuze celor din bransa pentru descrierea pitoreasca) sa stiti ca se numeste somelier si ca ati apucat o zi norocoasa. Stoarceti de la el cat mai multe informatii, pentru ca persoana respectiva stie despre ce vorbeste in domeniul vinului (acum depinde si ce producator a facut efortul financiar sa il aduca acolo, dar asta nu ar trebui sa va intereseze, simplul faptul ca este acolo e de bine)
- degustati din vinurile oferite gratis pe la raion (faceti abstractie de paharelele de plastic); va dau posibiiltatea sa vedeti ce este in sticla
- nu cumparati vinuri straine din hypermarketurile de la noi: ori sunt de calitate slaba ori sunt destocaje de pe afara care au stat cu lunile pe acolo si nu s-au vandut. Rezumati-va la cele autohtone. Exista si exceptii, dar v-as incarca memoria (Chile, ca tara, imi vine in minte acum).
- cumparati din hypermarketuri cu rulaj (vanzare) mare, acestea asigurand vinuri mai “proaspete” prin innoirea cu o frecventa mai mare a stocurilor (Ex. pt. Bucuresti aveti in comentariul l D-nului Rotenberg de mai jos).
Cu siguranta ar mai fi multe de spus, oricum articolul va fi in permanenta modificare si cum imi mai aduc aminte de ceva o sa il completez. O sa incerc sa ii fac un link permanent pe prima pagina ca sa sara in ochi. De asemenea, rog colegii cu idei si competente sa vina cu pareri, tot in scopul completarii decalogului de fata.
In final o sa va destainui informatia la care va asteptati de la inceputul articolului. Pana acum am creat doar suspansul..:)
Deci la intrebarea: “Bine, bine, lasand gargara deoparte, matale ce ai lua din magazine??” o sa va raspund in mare, fara sa intru in detalii despre soiuri, ani favorabili, producatori care fac mai bine un vin si restul gamei este varza. Eu personal, tinand cont si de buget, deci de un raport pret/calitate cat mai bun si de ceea ce cunosc eu din vinurile respective, as merge in ordinea de mai jos (va uitati pe spate si cititi eticheta sa vedeti de cine este facut):
La Albe: Recas (Castel Huniade in special, plus V-urile), Serve (Vinul Cavalerului), Budureasca, Halewood, Garboiu, Vinarte, Oprisor, Segarcea, Purcari, Averesti.
La Rosii: Recas(Castel Huniade in special), Serve (Vinul Cavalerului), Vinarte, Budureasca, Rotenberg, Oprisor (La Cetate), Segarcea, Halewood, Purcari si stop.
La Rose: Serve (Vinul Cavalerului), Recas, Budureasca, Segarcea, Rotenberg
La Spumante: Oenoterra (Cashmere), Halewood (Rhein)
Cam atat deocamdata. Vad ca am scris o groaza, dar este pentru o cauza nobila: sanatatea voastra. Astept sugestii, critici, comentarii, completari…Sper sa nu imi fi pus chiar toata industria in cap..:)
P.S. Ar mai vinurile facute de catre unii producatori de mai sus pentru marii retaileri sub brand-ul propriu al acestora (Frunza de la Carrefour = Recas, Chateau Arthur = Serve, etc.). In principiu va uitati pe spate de cine este facut si se aplica principiile de mai sus. De obicei au RPC-uri (raport pret/calitate) bune spre foarte bune.
Felicitari pentru articol. Intr-adevar este un ghid foarte practic.
Spor.
da…frumos scris, si foarte folositor.
Din pacate am vazut si magazine specializate care depozitau vinul in conditii proaste..ceea ce putem noi sa facem e sa ne ferim de calitatea proasta si sa speram ca vom gasim” Oameni ” mai responsabili si care stiu ce fac .
Recunosc, eu nu sunt atat de pornit impotriva acestui tip de achizitii 🙂 Probabil pt ca am avut mai mult noroc decat ghinion 😀
Dane, pana la urma, informatia este peste tot, depinde de fiecare cum o foloseste. Nu-ti trebuie mare pregatire ci doar un dram de vointa. Si noroc mult, pentru ca la vin nu exista vreo garantie, indiferent de sursa de achizitie. Din propria experienta iti spun ca multe vinuri sunt mult mai rezistente de cat credem, la conditii vitrege de stocare. Dar, intr-adevar, de la o anumita suma in sus, trebuie sa fim foarte atenti la detalii. Asta e valabil si cand alegi un zarzavat la piata 🙂
Solicit modificarea axiomei 1 cu textul “niciun comerciant de vinuri nu respecta temperatura de pastrare”. Adica si la distribuitori/magazine/orice altceva e la fel. Un beci e maxim! Chiar daca si-acolo intre vara si iarna sunt 15 grade diferenta. Eventualele contestatii le primesc eu, doar daca sunt insotite de o invitatie sa vad cu ochii mei.
“Stoarceti”, nu “stoarce-ti”, fiindca in tot restul textului va adresati cititorilor la plural, nu la singular!
Cu aceasta mica exceptie, bun si util textul. Multumim!
un mic sfat important: cumparati din magazinele cu turn-over mare. Ele isi refac stocurile la intervale foarte scurte asa ca probabilitatea ca vinul sa se coaca e mai scazuta. In Bucuresti recomand Carrefour si Metro Baneasa, Real AFI, Cora Lujerului. Si mai bine e comandati pe internet direct de la producator.
Cred ca ajung deja agent de promovare.
La Basarab Store, un magazin mic cu de toate tin gama Prestige de la Domeniul Coroanei Segarcea la racitor.
Ei, ce parere aveti de asta ?
Salutare! Parerea mea este ca vinul se incearca. Nu costa o avere si incercand, este clar ca nimerim multe vinuri proaste. Dar asa vom sti sa facem diferenta. Eu cred ca din 100 de romani, doar 2, 3 stiu sa recunoasca un vin bun.
La vinurile rosii bune nu vad nicaieri Prahova Valley. Am vazut Hallewood printre ultimele, dar nu P.V. De asemenea, Vinul Cavalerului pe locul doi? Hmmm… sigur?
MULT SUCCES LA DEGUSTAT!!! Incercati cat mai multe!!!
Multumesc pentru acest articol. Din pacate, uitandu-ma cum alege lumea vinul din magazin le dau dreptate productorilor care pun tot felul de etichete cu denumiri care mai de care mai pompoase. Sange de Taur? deja nevestele rosesc cand aud denumirea asta gandindu-se la ce partida de sex o sa aiba dupa ce barbat-su o sa se indoape cu 3 sticle din puterea Taurului. Mare ii va fi dezamagirea ca porcul va adormi la a 2-a sticla apoi va fi mahmur 3 zile.
Ar trebui pe langa raioanele de vinuri sa avem mici brosuri cu sfaturi…dar cum sa faci asta cand magazinul vrea sa vanda, neconditionat?!
Salutare! Unde pot gasi si eu pe la noi aceste vinuri :
– Oyster Bay
– Cloudy Bay
– Catalina Sounds
multumesc!
multumesc mult de tot !
Ce vinuri albe austere se pot gasi prin supermarketuri? De preferat la pret mai mic, sub 40-50 lei.
De fiecare data cand incerc un vin alb dau peste unul aromat. Si nu imi place stilul. Multumesc anticipat.
Se gasesc prin supermarket vinuri albe demiseci bune? Am luat Aligote si Vinul Cavalerului Riesling si nici acelea nu mi-au placut prin urmare cred ca nu imi plac vinurile albe seci.
Foarte bun articol!
O observatie: “dati” la imperativ plural se scrie legat, nu “da-ti”
La axioma 10 ar trebui sa faci o mentiune “cu exceptia Domeniilor Boieru”, chiar daca vinurile lor nu sunt inca in hyper/supermarket-uri. Intra la cei 1%.
caut cu disperare vinurile de marlborough din NZ gen…. oyster bay…brancott…mud house…stoneleigh…ned ??? help 🙂
Foarte util articolul. Dar despre Lacrima lui Ovidiu (alb) ce parere aveti?
din supermarket merg si vinurile de Ceptura…pe la 30 lei sunt…….Alira ai incercat?
Ce parere aveti de vinurile varsate (cutii de carton) cumparate de la crame ,gen Cramele Murfatlar .
In speta , Cabernet sau Feteasca Neagra .
Multumesc
Merci de sfaturi.
Am intrebat pentru ca in Franta,unde am locuit o perioada, chiar se “foloseste” acest gen de vin.
Eu,sincer ,incercam in fiecare zi alta sticla (alt soi) dar am cumparat si la carton , destul de bun.
Favoritul meu ,indiscutabil, Cote du Rhone , bineinteles cu “fundul” sticlei indesat .
cred ca sunt singurul care te cunoaste, nu am citit ceea ce au scris alti, dar eu spun bravo, idea este buna de a informa si pe cei mai putin cunoscatori, dar asa nu mai reusesti sa cumperi nimic. pentru ca nu prea gasesti nimic valabil pe raftul supermarchet
Printre putinele vinuri pe care le-am consumat cu placere a fost sange de taur si acum vad ca beam pipi de taur 🙁 Ce ar fi mai sanatos de consumat sa nu fie nici scump? (poate sa fie si demisec si demidulce dar preferabil rosu)
Multumesc.
Inca o intrebare daca tot sunt aici.
Vinurile din crame, precum Recas (daca tot a fost dat ca exemplu), care ti le vand la litru in bidoane de plastic, care sunt “sanatoase”? Ca acolo sunt destul de ieftine si am ezitat sa cumpar de acolo tocmai sa nu beau un vin prost,pastilat sau plin de sulfiti.
Vinul de Cramele Recas inclusiv cel vârsat este la o calitate buna. Exista si o gama de vin varsat numit VIP care este F BUN dar e sec. Cei care apreciaz? doar bun
vinul dulce , e clar ca nu au o cultura despre vinuri fiind la un început de drum . Vinurile seci sunt vinuri de luat in calcul .Cat despre vinul alb,in ROMANIA AVEM vinuri albe exceptionale. CRAMELE Recas cu vinul alb SOLO QINTAa luat MARELE TROFEU la cel mai tare concurs de vin din lume Aceasta medalie este unica in ROMANIA ea nefiind obtinuta de nici o tara din estul Europei BRAVO ROMANIA ASA TE VREM . BRAVO .si înc? o data BRAVO Cramele Recas Sunteti cel mai mare brend romanesc de vin in lume BRAVOOOOOOO….”.
2010 Marele concurs de vin de la PARIS . Surpriza mare cand se anun?a MARELE TROFEU care a fost obtinut de CRAMELE RECAS. Nici o tara de la Germania încoace n-a obtinut acest trofeu E nemaipomenit sa fi pe primul loc in lume .BRVOOOOOO…..
De cit RECAS mai bine otrava…Astazi am luat teapa in reteaua Selgros.O cerneala adevarata in loc de cabernet Sauvinion la cutie 3 litri. 3 ani consumator fedel.Fiti atenti dragi romani ,vi se pregateste ceva(cerneala…..Pacat ca nu am unde expune facturile si pozele cernelei……..
Vinurile Recas din 2015 sun foarte slabe. Am cump?rat recent un Cabernet Sauvignon ?i am fost nevoit s? îl arunc, deoarece nu am putut s? îl beau. De?i era sec pe etichet?, gustul era mai degrab? demi-dulce ?i foarte dezechilibrat. În 2013-2015 am consumat cu drag vinurile lor din 2012 ?i am fost foarte mul?umit, dar în ultimii ani vinul lor ?i-a pierdut distinc?ia.
Ca substitu?ie, am încercat Feteasc? Neagr? de la Rovit – Valea C?lug?reasc? din anul 2012, ?i am fost chiar mul?umit, în ciuda faptului c? exist? pe net unele review-uri negative la acest vin. Este cu mult peste o Feteasc? Neagr? de la Reca? din toate poate punctele de vedere. În schimb anul 2013 în Valea C?lug?reasc? nu a fost unul chiar de succes.
În rest, sunt de acord cu restul recomand?rilor (mai ales despre vinurile Halewood, care m-au impresionat pl?cut mul?i ani la rând).
Multe felicit?ri pentru articol. Sper s? îl citeasc? cât mai mult? lume ?i s? fac? alegerea corect? în viitor, iar celelalte vinuri s? dispar?! Doamne-ajut?!
Am tot gasit la Carrefour Constanta “Sfinti” 2011 (Nicolae, Andrei, Maria, Stefan, Constantin si Elena) la 35 lei/sticla (posibil sa ma insel la an). Chilipir… cel putin dupa parerea mea. Sint curios daca acum mai au ceva, dar nu mai ajung acolo in urmatoarele 2-3 luni… 🙁
Buna seara, am o intrebare. Am cumparat o sticla de vin si pe eticheta scrie o data, 18 martie 2016, adica acum 2 luni. Sa inteleg ca este expirat sau atunci s-a fabricat? Nu scrie nimic de genul..expira la data marcata pe ambalaj. Sau exp in fata datei..
Iti foarte multumesc petru tot . Imi este de mare folos efortul tau de a impartasi tuturor din cunostintele tale.
FELICITARI si inca o data MULTUMESC
@Daniel, de vreo luna si jumatate a aparut pe piata o noua gama de vinuri da la crama recas care inlocuieste gama Cocosul dintre vii .noul brand este DOMENIILE RECAS si se vinde cam cu 25 de lei sticla .cu atat le iau eu de la un magazin cramele recas .se gaseste si la cora la 28 de lei .eu am luat merlot si syrah .singurul meu repros e ca via este mai tanara si vinul nu e la potentialul maxim la care va ajunge probabil in vreo 5 ani . vinurile sunt foarte bine facute , ma refer la merlot si syrah . eu am luat si un cabernet La Putere din 2015 , dar care e mai scump- 35 de lei .bun si ala . mai bun decat vinul de purcari care s-a scumpit , a ajuns la acelasi pret -35 de lei . de fapt de asta l-am si luat pe cel de la recas . vinurile rosii de la cramele recas gama castel huniade din 2014 si 2015 sunt catastrofale . 2012 si 2013 au fost mai bune , mai ales 2013. pe urma cred ca le-au intrat pe rod niste vii plantate cu fonduri europene si vinurile rosii din gama asta vor fi iar bune peste vreo 3-4 ani . ceea ce am scris eu este experienta acumulata in multi ani in care am luat destule tepe . poti sa ceri si sfatul altcuiva .si poti sa incerci si alte vinuri , le cauti in raft , pe urma cauti comentarii pe blogul acesta sau altul si numai dupa ce stii cate ceva despre un vin il cumperi . si este foarte important sa fie cat mai proaspat imbuteliat – citesti pe eticheta data imbutelierii . SUCCES !
Salut,
Te rog mult pentru începatori, pana ajungem sa ne documentam mentioneaza te rog 3-4 vinuri care sigur-sigur contin 100% struguri.
Asta este singurul lucru care mi-l doresc de la vin. Sa nu contina balarii.
Buna ziua!!! In doua saptamani am si eu nunta si as vrea sa iau un vin alb demisec cramele recas castel huniade dar nu stiu ce e mai potrivit,sauvignon blanc sau feteasca regala?
Vinurile de la cramele Recas sunt vinuri “adevarate” sau nu? Fiindca pretul este destul de mic, pornind de la 5 lei litrul cand sunt “oferte” pana la max 8-9 lei per litru.
Va multumesc.
@Adrian,
As aprecia un raspuns.
Bun? ziua!Din ceea ce posta?i dumneavoastr?,am în?eles c? sunte?i un mare specialist în ale vinului.Nu este nici pe departe a?a.Sfaturile pe care le da?i consumatorilor de vin,sunt bune pentru,îns? sunt bune pentru aceia care habar nu au ce înseamn? vinul.Vinuri bune,spre foarte bune se produc la:Dealu Mare,Tohani,Starmina,Mulflatar, Sâmbure?ti.Vinurile produse la unit??ile de vinifica?ie mai sus men?ionate,ar putea intra în competi?ie cu multe din vinurile produse în Fran?a.Referitor la a?a zi?i somelieri,pe care îi vedem foarte rar,mul?i dintre ei sunt paraleli cu ceea ce înseamn? vinul.
P.S.În Romania,sunt foarte mul?i”speciali?ti”,în toate domeniile,de aceea suntem acolo unde suntem.Vinuri bune se produc în Fran?a,SUA,Elve?ia,Italia,Spania,Argentina, Chile,Africa de Sud,Australia.În concluzie,consuma?i cât mai mult vin,nu cantitativ,ci calitativ.
@Mario, te rog spune-mi si mie de unde ai luat vinul ala bun de “Mulflatar” cum se numeste si cat costa ?
Ce parere ai despre Theia si Floarea soarelui(alb) de la Hallewood ?
Buna ziua, as avea o intrebare. Eu cumpar de la un magazin gen crama un vin vrac rosu demidulce de la Recas, crama le apartine celor de la Recas, mie imi place foarte mult acest vin, aveti idee daca este ok vinul, costa 8,5 ron litrul, mi se pare foarte ieftin, dar il prefer in detrimentul unora considerabil mai scumpe. Nu prea am gasit recenzii despre acest vin. Angajata imi spune ca acest vin merge la export. Multumesc. Sarbatori fericite!
Ce p?rere ave?i despre vinul La putere, feteasca neagra de la Reca??
si pentru ca tot vorbim de recas au scos in 2016 pe piata si selene in mai multe variante inclusiv un sirah . fara maturare in butoi de lemn .iar noul spumant va inlocui spumantul Sole .au scos si un coniac .e bine sa ai un magazin crama recas in apropiere .am vazut si gama regno , fosta cocosul dintre vii , doar ca pretul e mai mare -35 de lei . de fapt cred ca asta au facut , o reasezare a preturilor . au schimbat unele branduri si preturile au crescut desi vinurile au cam ramas la fel dpdv calitativ .marketing romanesc facut de un britanic .prietenii stiu despre cine e vorba .
Salut vinurile de la cotnari sunt bune de ceva? Gen grasa de cotnari eticheta galbena la 1.5l?
Ce parere ai despre jp chenet mi se pare un vin excelent
Buna.hop si eu acum;)
Va rog.mult.sa.mi recomandati un vin romanesc si unul.englezesc sau ma rog, pe care sa l i au din Anglia, un vin rosu si bun! Consum foarte rar vin dar as vrea sa o fac mai des si as bea un vin bun rosu, adevarat, indiferent de pret! Ceva recomandari, nume? Merci ????
[…] În final, r?scolind prin amintiri am g?sit un articol care î?i poate r?spunde la întrebarea „de unde cump?r vinul” sau, mai bine zis, de unde nu cump?r vinul. […]
Felicit?ri pentru articol!
Tocmai beau o Feteasc? Neagr? 2016 de la Prahova Valley ( Halewood) si mi se pare mult mai bun ca cel din anii anteriori ( 2012-2014 posibil s? gresesc anii), binenteles, sub rezerva ca sunt un profan in ale vinului…
Ca sugestie, un adenddum la articol, pe ani/crame/ soiuri, ar fi prea mult? Mul?umesc!
Mul?umesc pentru sfaturi. Bune. Nici o vorba despre Dr?g??ani, Jidvei, Mini?? Valea C?lug?reasc??
Ce parere aveti despre vinurile de la Gitana (MD), in special Lupi?
Purcaruiul parca exagereaza in raport pret-calitate?
Budureasca 2013 Cabernet Sauvignon Premium mi-a placut mult.
buna ziua,
Ce vin de nunta recomandati ? cei de la restaurant din Bucuresti ofera in pachet Samburel de Olt demisec rosu si alcb fara sa imi specifice anul (au spus ca sunt singurul care a intrebat asa ceva ).Mie sincer nu mi-a placut ideea de vrac pe care vad ca o mentionati mai sus, pretul care e prea jos ( daca il scot din menu econimisesc doar 2 eur ) si faptul ca nu am auzit de acest vin si nici nu se gaseste in magazine. As dori sa vin cu vinul meu. Ce imi recomandati intr-un buget de max 12 ron sticla. am vazut in articol ca mentionati acestea :
La Albe: Recas (Castel Huniade in special, plus V-urile), Serve (Vinul Cavalerului), Budureasca, Halewood, Garboiu, Vinarte, Oprisor, Segarcea, Purcari, Averesti.
La Rosii: Recas(Castel Huniade in special), Serve (Vinul Cavalerului), Vinarte, Budureasca, Rotenberg, Oprisor (La Cetate), Segarcea, Halewood, Purcari si stop.
Multumesc anticipat
“Vinuri bune spre foarte bune nu gasiti in hypermarket. Nici din Dealu Mare nici din Franta, Italia, etc.”
“nu cumparati vinuri straine din hypermarketurile de la noi: ori sunt de calitate slaba ori sunt destocaje de pe afara care au stat cu lunile pe acolo si nu s-au vandut.”
Nici cele care costa mult, in jur de 100 lei? La Carrefour-ul din Ploiesti se pot gasi de exemplu dintre cele romanesti Dragaica Rosie de la Oprisor, Soare si Prince Matei de la Vinarte, Chateau Valvis. Dar vinuri din Franta sau Italia scumpe? Am vazut Brunello di Montalcino la vreo 200 lei. Altele sunt ceva mai ieftine, la 70-100 lei. Totdeauna mi-a fost frica sa incerc vinuri straine scumpe pentru ca nu gasesc review-uri despre ele.
Buna seara, pentru o nunta … cei de la restaurant, mi au cerut sa aleg intre Castel Huniade, Budureasca sau Samburesti… rosu, rose si alb. Nu stiu sincer care e mai potrivit. Mul?umesc
Buna seara!
Foarte utila prezentarea dvs. Am nevoie de un sfat, fata mea sarbatoreste implinirea a 18 ani, impreuna cu aprox 25 de tineri si am nevoie de o opinie, legata de ce sampanie/spumant, la un pret cat de cat rezonabil, sa cumpar…
Ma orientasem spre unele din import (gen VEUVE du VERNAY, JP CHENET, CINZANO Secco), dar inteleg ca nu sunt indicate… Poate un Jidvei, sau Cricova??
Buna ziua,
N-am intrat pe acest blog pana acum, insa vad ca este destul de mult accesat.
1. Printre vinurile care mi-au ramas in memorie se numara cele consumate la Firenze (la un restaurant situat chiar langa Ponte Vecchio), Wieliczka (nu era polonez, bineinteles), Chenet (la sticla sau cutie, achizitionat de pe un feribot care circula pe ruta Helsinki-Stockholm) si doua produse in Italia, in mod artizanal. Bineintels, nu mi-au displacut nici cele facute de catre tatal si socrul meu, primul rosu (din soiuri hibride), al doilea alb, sec, din soiuri altoite!
2. Vinurile albe de Cotnari si de Jidvei nu figureaza printre cele mai bune?
3. Cum de vi se trage in mod repetat atentia in privinta modului in care folositi cratimele? Dupa mine, cei care au astfel de probleme pot fi buni specialisti (intr-un domeniu sau altul), ins acu probeleme ce tin mai mult de cultura generala!
Sa auzim numai de bine!