Jan 09 2012

UPDATE: Vinul Cavalerului Rose 2011

Published by under Ceptura,Rose,Sec,SERVE

 

Un scurt update al unui post recent, cel de aici. Am testat si varianta 2011 a Vinului Cavalerului Rose, pe care dealtfel o invartisem in pahar deja la Goodwine in toamna. In magazine inca se mai gaseste si 2010, dar deja a aparut 2011. Va recomand calduros sa il cautati pe cel din urma. Pe scurt:

 

Aspect (culoare): Un roz pal, deschis, cu nuante de somon, stralucitor. Parca mai deschis decat cel de anul trecut sau acela s-a mai inchis in timp. Probabil ca si soiul folosit a fost diferit, acesta este cupaj de Cabernet Sauvignon cu Feteasca Neagra. Interesanta combinatie in marea de Merlot-uri Rose de pe la noi…

Nas: Intens, fructat, mai complex, expresiv si proaspat decat varianta anterioara. Capsuna este cuvantul de ordine aici, parca simti ca ai in fata un castron de fructe proaspat culese din gradina. Mai apar in fundal si rotunjimile imbietoare ale unor fructe exotice, plus ceva fructe rosii,de padure, cum ar fi fragi si zmeura.

Gust: Confirma nasul: arome intense de capsuni, asociate unui atac rotunjit, dar nu lipsit de o aciditate medie spre ridicata, toate imbietor integrate unei senzatii crocante si racoritoare.  Corpul bate spre “light”, iar alcoolul este ca si inexistent, in afara mentiunii de 13 % de pe eticheta. Apar, pe acelasi fundal de capsuni, ceva note gingase de zmeura si trandafiri. Finalul este fresh,  amarui, cu migdale si samburi de piersici,  cu aciditatea in urcare, fapt ce lasa in gura aceeasi senzatie proaspata de inceput. Parca in postgust, pe langa omniprezentele capsuni, am simtit si usoare urme de tanini, “feeling” pe care l-am mai incercat la un rose de Franta. Sau o fi autosugestia tinand cont de soiurile din care este facut.

 

SERVE “delivers as always” si isi confirma statutul de “all reliable” in materie de rose pe care il au in mintea mea.  Iarasi va indemn spre Terra Romana Rose pentru un plus de complexitate si finete, desi vinul de fata isi face cu prisosinta treaba pentru care a fost creat: este fresh,aromat, intens si racoritor.

Pe scurt: inca un rose Foarte Bun, in crestere fata de varianta 2010, senzatie data poate si de faptul ca l-am incercat la inceput de “cariera”. Raportul calitate/pret este Bun: in jur de 18-20 in hypermarket-uri sau mai bine direct de la Clubul Cavalerilor, ca sa evitati angoasele generate de distributia romaneasca (desi e iarna si temperaturile sunt mai “iertatoare” cu vinul).  Si nu uitati sa verificati eticheta…

 

P.S. Daca vreti o asociere perfecta cu vinul de mai sus,  imi permit sa va sugerez una: Vara.

 

10 responses so far

 

Jan 06 2012

Povestea unui vin. A oricarui vin…

Published by under Diverse

.

Tot postul de fata a plecat de o discutie de pe blogul lu Ciprian despre concept, context, branding, etichete si cat de necesare sunt ele pentru produsul denumit vin. Va recomand calduros sa o cititi, plus comentariile aferente pentru sunt pline de idei interesante si puteti sa va dati seama de multitudinea punctelor de vedere din care poate fi abordat vinul.

Ce am sa spun eu mai jos este o parte dintr-un comentariu propriu, care exprima punctul meu de vedere asupra subiectului amintit. Nu puteam abuza si acapara de spatiul virtual al colegului si de aceea, ma desfasor pe teren propriu…

.

Orice vin are o poveste. Punct. Indiferent daca este un vin vrac de 4 lei kilogramul, un PET de 2 litri sau un mare Chateau de mii de euro sticla. Povestea acestuia nu este insa conceputa si  spusa in mod concret si efectiv de nimeni, nici de producator, nici de cei care se ocupa de marketing, nici de macar de vinul in cauza. Povestea si-o spune singur fiecare atunci cand bea vinul respectiv. Elementele amintite mai sus (producatorul, marketing-ul, brandingu-ul, vinul) doar il ajuta pe fiecare sa isi imagineze o poveste plecand de la vinul repsectiv. Unele sunt scurte,iar altele parca nu se mai termina, dar asta este diferenta intre vinuri. Unii o denumesc calitate, eu i-as spune capacitatea de a  naste o poveste pentru cat mai multi dintre cei care il gusta. Citeste in continuare »

13 responses so far

 

Jan 03 2012

Sauvignon contra Sauvignon: Misiones de Rengo Varietal vs. Domeniul Coroanei Elite

 .

Cu ocazia sirului aparent nesfarsit de sarbatori de iarna, Sfinti si revelioane care a caracterizat ultimele doua saptamani m-am intalnit cu cateva produse (nu multe) ale oenologiei atat autohtone, cat si internationale despre care o sa va povestesc in cateva posturi. Am grupat mostrele in cauza in functie de criterii ce pentru unii vor parea aleatoare, pentru mine au fost mai degraba atat subiective cat si obiective. De exemplu, in cazul de fata o sa ma refer la doua variante de Sauvignon Blanc extrem de diferite, unul autohton si unul New World, adica provenit din Chile. Este vorba de un Sauvignon Blanc Misiones de Rengo Varietal si unul Elite de la Domeniul Coroanei Segarcea. Amandoua sunt din 2011, amandoua au 13% alcool. Si de aici incolo drumurile se despart fundamental si ireconciliabil, ca si impresiile celui care le incearca. Sa le descriu in ordinea de mai sus, care a fost de altfel si ordinea degustarii: Citeste in continuare »

6 responses so far

 

« Prev - Next »