Apr 02 2012
Ziua cand au zburat porcii: Goodwine 2012
Spuneam intr-o postare anterioara, ma autocitez: “(..) propun sa inlocuim sintagmele: “cand o face plopul pere si rachita micsunele”, “la pastele cailor”, “cand o zbura porcul” cu urmatoarea: “cand o vinifica Cotnari Grasa in sec”.
Sambata la Goodwine au zburat porcii, plopul a facut pere, rachita micsunele, a sosit Pastele cailor si Cotnari a prezentat Grasa vinificata in sec…Ramane sa ne rugam ca minunile sa nu tina doar trei zile..:)
Este prima postare despre Goodwine-ul de primavara si o sa ma refer pe scurt la cei doi producatori care cred ca au surprins cel mai mult la aceasta editie a targului: Jidvei si Cotnari. Asa cum era de asteptat (si de dorit) mingea ridicata la fileu de Murfatlar cu lansarea cu mare tam-tam a Cramei Atelier si a gamei de vinuri premium Sable Noble, realizate de Razvan Macici, nu a lasat indiferenti ceilalti “grei” din industria autohtona, care au demonstrat ca atunci cand vrei (si ai si destui bani la dispozitie) nu e foarte greu sa faci calitate.
Uitandu-ma peste impresiile colegilor (Cosmin, Berbecutio, Mihai – de la care am “furat” si cele doua poze de mai jos, sper sa nu se supere, dar la urma mi-am dat seama de faptul ca, luat cu scrisul si degustatul nu am facut nici o poza) despre Goodwine-ul tocmai incheiat ieri, firul comun al abordarilor este surpriza placuta oferita de cei doi mari producatori prin gamele premium lansate la targ. Si ca sa ma alatur corului (nu e frumos sa zic “turmei”, jignesc colegii) o sa spun ca si pentru mine au constituit o surpriza placuta. Cei doi pretindeau ca fac vin (bun) si pana acum, doar ca unii (printre care si eu) nu eram deloc de acord. Asa ca o sa scriu in continuare cateva cuvinte despre cum s-au apucat cei la Jidvei si Cotnari sa faca vin:
..
Jidvei:
Deja se stia, cel putin in cercul “cunoscatorilor”, ca lucreaza cu Marc Dworkin pentru vinurile noi. Eram foarte curios cum arata vinurile facute de acesta pentru Jidvei, eu cunoscand creatiile rosii ale lui, mai ales de la Enira, reusite, in stil Parker, serios, grele concentrate. Eram intrigat cum ar arata “albe” in viziunea D-nului Dworkin, mai ales tinand cont si de specificul climatic oferit de podgoriile celor de la Jidvei.
Rezultatele sunt mai mult decat multumitoare, pe alocuri surprinzator de bune tinand cont ca este prima recolta vinficata de pe noile plantatii, deci viile sunt tinere si inca la inceput din punct de vedere al exprimarii aromatice. Nu am sa scriu in detaliu despre fiecare dintre cele patru vinuri degustate, fidel principiului ca o experienta de degustare la targ nu poate oferi toate elementele unei analize corecte, favorizand mai mult anumite tipuri si genuri de vin.
Pe ansamblu toate sunt peste ce avea Jidvei in portofoliu pana acum (in treacat fie spus Jidvei chiar statea bine dupa parerea mea la capitolul albe seci, fata de ceilalti producatori mari). Cel mai reusit este Pinot Gris-ul , un vin cu tipicitate, cu o tenta roza specifica, un nas greu, cu fructe exotice, lyche si usor picant. Vinul este inca tanar, inca lipsit de structura si concentrare pentru soiul amintit, dar promitator; oricum o surpriza pentru o prima incercare. Astept cu interes Gewurtztraminer-ul (am inteles parca ca va aparea si asa ceva). Apoi a-si aminti Feteasca Alba, cu parfumuri florale si note usor mineral, bine inchegate si inca de pe acum si cu o structura sesizabila. Apropos o chestie interesanta la targ este senzatie pregnanta de crestere a calitatii pe segmentul Feteasca, atat Alba cat si Regala, lucru imbucurator. Pentru mine deocamdata tot cea de la SERVE ramane de referinta, ajutata in primul rand plantatia mai matura si de grija acordata acesteia, dar pe masura ce si viile noilor veniti se vor maturiza, concurenta pe segment va fi mult mai acerba. Apoi un Muscat Ottonel cu un buchet tipic, aromat dar usor diluat in corp si structura plus, in sfarsit, un Chardonnay pentru care am inteles ca s-a recurs la “batonage” (agitarea drojdiilor) pentru un plus de aroma. Chiar si asa corpul este usor si nu prea sustine baricul adaugat, simtindu-se lipsa de structura si concentrare a aromelor. Sunt foarte curios cum va evolua in viitor: tinand cont de climatul mai rece al celor de la Jidvei, mi se pare cel mai problematic soi de vinificat. Dar sub o supraveghere atenta, pe masura ce viile se maturizeaza, s-ar putea sa rezulte variante de Chardonnay surprinzatoare si total diferite de ceea ce exista acum pe piata autohtona. Oricum si cel de fata este total diferit de ceea ce am intalnit pana acum la capitolul Chardonnay la noi. De urmarit. La ora actuala, dupa trecerea in revista meteorica de la Targ a vinurilor celor de la Jidvei, ordinea preferintelor personale este cea de mai sus.
Cotnari:
Aici socul este si mai mare, tinand cont de faptul ca la noi Cotnari este “regele” vinurilor dulci si foarte dulci. La capitolul seci erau foarte saraci in portofoliu, fata de Jidvei cel putin, iar cele care existau erau in cel mai bun caz, baubile. Care este situatia la momentul actual? S-au executat replantari care acum au ajuns pe rod, creandu-se pentru noile vinuri o entitate separata total (din cate am inteles cu echipa dedicata de la vinificare la distributie si marketing) de vechiul Cotnari: Cotnari Domenii (cam aceeasi idee ca la Murfatlar).
Noua firma are in portofoliu doua game de vinuri: Cotnari Domenii si Simpozion.
Personal ii apreciez pe cei de la Jidvei ca au avut curajul sa scoata noile vinuri pe aceeasi societate si nu au incercat o invaluire de genul, cu firme si branding nou. Dar asta este o chestiune de marketing si de strategie de piata si nu are legatura cu vinurile. Care vinuri, vorbesc despre cele de la Cotnari, arata acum chiar foarte bine. Nu credeam sa ajung, in viitorul apropiat cel putin, sa spun chestiunea asta despre Cotnari, dar ma bucur ca o pot spune. Cred ca “foarte bine” de mai sus vine si din diferenta psihologica creata intre ce aveau inainte in portofoliu si cu ce au venit acum. Personal mi-a placut gama Simpozion, desi nici vinurile din Cotnari Domenii nu stau rau. Ideea este interesata si etichetele corecte pentru Horeca (da, sunt game pentru Horeca si magazinele de specialitate, in comert cred ca vor merge tot pe variantele vechi si dulci, deh nu poti sa cer luna de pe cer).
In aceasta gama au trei vinuri: Simpozion la Roma (Tamaioasa Romaneasca), Atena (Feteasca Alba) si Moscova (Grasa de Cotnari), toate seci (Doamne Ajuta!) si toate, interesant, cu 13,5 % alcool. Dintre toate cea mai reusita este Grasa de Cotnari in sec, uimitor de eleganta si integrata, cu un parfum floral, usor dulce, de strugure copt si un corp bine lucrat si asezat pentru o prima aparitie in aceasta varianta. Personal, daca nu as fi stiut ce este as fi considerat-o o Tamaioasa mai gingasa (probabil datorita notelor dulci din nas), dar extrem de bine lucrata. Apoi Feteasca Alba cu un nas tipic, floral, usor exotic si cu o evolutie diafana pe palat, proprie unui corp usor acidulat, elegant si un final cald si amarui. Parca usor dezechilibrata la capitolul integrarea alcoolului, dar e posibil sa sufere si de un efect de “bottle shock”, vinurile fiind imbuteliate de curand, special pentru targ, cu etichetele lipite manual. In final, o Tamaioasa Romaneasca cu un nas tipic, usor picant, rotund si serios. Atacul se prezinta in aceleasi note corpolente, evoluand apropiat de majoritatea Tamaioaselor vinificate in sec de la noi, cu tonalitati amarui uneori prea ridicate pe mijloc si cu un finalul picant. In gama Cotnari Domenii (din ce am inteles preturile vor in jur de 25-29 lei) avem o Feteasca Alba mai abordabila decat cea de sus, o Tamaioasa demisec cam in aceleasi note ca varianta de mai sus, dar usor atenuate de restul de zahar si un rose demisec (am inteles, sper corect, ca o sa apara si o variant Sec) din Busioaca de Bohotin cu un nas specific, dulce si cu nuante de trandafiri si o evolutie liniara si usor diluata pe palat, specifica insa soiului, dar salvata de un finish-ul in urcare din punct de vedere al prospetimii.
Cam aceasta ar fi o rapida trecere in revista a noilor vinuri Cotnari din goana targului. Cred ca nu am scris atat despe Cotnari niciodata. Ma refer la vinuri, ca de altele am mai scris. Una peste alta o initiativa pe care nu pot decat sa o salut. Si ar mai fi ceva de adaugat, fapt care m-a surprins in mod placut: am inteles ca oenologul noilor vinuri este destul de tanar si pe deasupra localnic, cu rude “apropiate” care lucreaza tot la Cotnari. Nu, nu va ganditi la directori…J Este vorba de aceeasi linie profesionala.
Este un lucru de apreciat ca, mergandu-se pe “know-how”-ul local, s-au obtinut rezultate bune. Daca ar fi sa aleg, in acest moment, vinurile celor de la Jidvei sunt mai lucrate si mai structurate, vazandu-se mana lu Marc Dworkin si experienta de necontestat a acestuia. Dar aducandu-mi aminte de celebrul pasaj din “Mondovino”: “Poti sa faci vinuri bune oriunde, tot ce iti trebuie e sa il angajezi pe Michel Rolland in calitate de consultant”, nu pot decat sa ii apreciez pe cei de la Cotnari ca au riscat pe mana unui tanar de la noi.
Acestea au fost cele doua mari surprize de la Goodwine-ul din aceasta primavara. Au fost bineinteles si altele, atat producatori noi cat si foarte multi dintre cei vechi intr-o vizibila evolutie calitativa despre care voi aminti in posturile urmatoare (dupa noua ore de targ sambata am cateva pagini de carnetel cu impresii, culese mai mult pentru statistica si documentarea personala) Dar despre toate acestea intr-un episod viitor..:)
Deja raspunsurile la intrebarea “Ce sa beau la Goodwine?” de genul: ”Du-te la Cotnari si la Jidvei!”, care pana acum erau o modalitate de a testa cunostintele si nervii interlocutorului, au capatat o alta fata, iar ceilalti producatori vor fi nevoiti cu siguranta sa se replieze si sa se adapteze la noile realitati, tinand cont in primul rand de puterea financiara a celor doi “granzi” de pe piata (chiar trei daca luam in considerare si Murfatlar-ul). Startul este bun, acum sa vedem si cum va fi evolutia pe viitor si daca vor confirma asteptarile publicului…
Iata deci ca “industria” se misca incet-incet in directia buna si (concluzie personala de la targ), la ora actuala problema a ramas tipul de cerere si de consum de pe piata interna si mentalitatea consumatorului. Dar in ritmul de evolutie actual sunt optimist ca in cativa ani va fi (a)tras si el in directia corecta. “Trenul” se deplaseaza in directia buna, miscarea este inca inceata, dar incepe sa prinda viteza si eu ma regasesc brusc, paradoxal si profund imprevizibil, mult mai optimist dupa participarea din acest an de la Goodwine!
Cred totusi ca e de vina si faptul ca vine (cam incet totusi) primavara!!!
P.S. Nu m-am putut abtine recitind postarea veche: daca ascultati prima “strofa” s-ar putea sa descoperiti acum un element de adevar…:) Totusi poate cu timpul vom renunta si la formele de promovare mai “exotice” si le vom privi ca pe “pacatele tineretii”. Dar la momentul actual, sa incheiem intr-o nota “vesela”:
..
Se vede din clip care este grupul tinta al cotnariului…deci nu ne miram prea tare…
Exista o tendinta spre vinificare in sec a unor soiuri dulci sau demidulci. Tamaioasa mai ales dupa parerea mea este chinuita spre sec de cativa producatori. Rezultatul dupa mine este un esec. Stirbey e slabut calitativ. Aurelia Visinescu are un vin mai bun (dar este un cupaj daca nu ma insel). Dar sa faci Busuioaca sec este o incercare la car “Doamne ajuta” s-ar putea sa nu fie suficient.
@BogdanC,
Respect opinia Dvs. Ar fi bine in schimb sa stiti ca nu exista soiuri “dulci sau demidulci” 🙂
SINCER,SUNT DOUA VARIANTE :
1) NU AVETI DEZVOLTATE PAPILELE GUSTATIVE SI NICI NASUL NU DA RANDAMENT;
2) PRIMITI BANI SA PREASLAVITI REBUTURI CARE VA PLASEAZA IN POSTURA UNUI LACHEU DE UN RIDICOL FLAGRANT.
INDIFERENT CARE DIN VARIANTE E VALABILE,VA SPUN CA AR TREBUIE SA VA LASATI DE MESERIE.
DACA ASTA ATI DESCOPERIT LA TARG,AR FI FOST MAI SIMPLU SA TRECETI PE LA VINARTE,SERVE,OPRISOR ….SI REALIZATI CAM CARE E NIVELUL UNUI VIN DE CALITATE,ASTA CA SA NU MAI FRIZATI RIDICOLUL CU VORBE MARI DESPRE LUCRURI MICI !
Stimate Marius, iti raspund eu primul. Ai putea renunta, te rog, la majuscule? Arata a discurs isteric, sincer. In al doilea rand, cred ca n-ai nimerit unde trebuie, sa ai un blog si o parere nu e o “meserie”.
Dane, orice parere de bun simt este binevenita, cel putin din pmdv. Motivul inversunarii? E simplu, asa simt unii sa-si expuna parerile pe internet; macar nu s-a semnat ca Anonim.
Foarte bune vinurile descrise de tine, parerea a fost unanima din ce am mai discutat cu cateva zeci de persoane cu multa experienta si papile mai incercate decat ale noastre. Ma intreb ce s-o face personajul de mai sus cand o citi aceleasi pareri la Cosmin Grozea, Vali Ceafalau & Co, Catalin Paduraru, la mine sau in alte posibile zeci de surse. Am uitat de Grasa 300, tu ai incercat-o?
Bai Dane, eu cred ca i-ai platit si p-astia din ce ti-au dat producatorii:
http://vinul.ro/goodwine-2012-semnale-pozitive-pe-piata-vinului-galerie-foto.html
http://berbecutio.blogspot.com/2012/04/goodwine-2012-editia-de-primavara.html
http://www.vinuripovestite.ro/2012/04/01/enfin-mark-dworkin-vint/
http://fromgrapestowine.wordpress.com/2012/04/01/the-evolution-of-the-romanian-wines/
Acum le-am vazut!!
Am ramas cu impresia ca sunt vinuri foarte bune, insa le-am gustat abia la sfarsit, nu-mi amintesc prea multe detalii. Si Rusalca Alba era foarte buna, in afara de cele mentionate de tine.
P.S. La Cora am vazut azi CS-ul cu eticheta rosie, scazuse de la 109 la 89 😉
Mi-e rusine sa spun,dar eu mi-am furat-o si mai rau cand am anticipat ca si marii producatori vor incerca sa scoata vinuri bune.Sustin pozitia de bun simt(!) Dan,Berbecutio.E un moment de rascruce,poate a venit mai tarziu pentru ca,iata,piata se maturizeaza tarziu… Si nu vorbesc doar de gusturi.Chiar nu stiu cum ar fi mai bine : sa lasam in continuare astfel de comentarii sau sa le scoatem,pur si simplu?
O nota de plus ptr Rotenberg, dar cel mai mult m-a impresionat cei de la Liliacul, care si-au lansat gama cu o saptamana in urma. Desi nu sunt fan vinuri licoroase am baut un “Nectar de Transilvania” de am reamas perplex, un vin excelent din stafide de Muscat Ottonel. Ananans, mango si papaya la greu in miros si gust, iar vinul are o densittate uleioasa…costul pe masura 65 de lei sticla de 350 ml…
Al doilea vin de la ei ce mi-a placut tot de la Liliacul a fost un cupaj de Merlot si Feteasca Neagra, excelent si acesta…cacao, ciocolata si magiunuri de prune uscate.
Din marii absenti am remarcat: Lacerta, Davino, Corcova, Nachbil, crama basilescu, garboiu, Petro Vaselo, domeniile anastasia..
O nota de 10 cu plus si pentru cei de la Stirbey si Oprisor
Marea dezamagire vinurile din lumea noua, am gustat ceva Chila, Australia, Africa de sud si Argentina; ori eu nu ma impac cu acest stil ori au ele ceva ciudat in gust. Un vin argentiania ce-mi scapa numele a fost mai de soi, dar costa in jur de 40 de lei….mult supraevaluat. LA fel de dezamagitor vinurile din rep moldova…probabil mai au nevoie de ceva investitii…nu stiu, dar vinurile lor se invart pe la maxim 11 grade alcool
Un regret ptr Recas ca nu au avut la degustare gama Sole…
@cristian, dar ce e rau ca un vin sa aiba max. 10% alc? 🙂
@Ciprian, 11%, scuze
@Ciprian,
Nu e rau, dar vinurile din RM sunt plate, toate au cam 11% alcool – desi eu cred ca bat catre mai putin, iar vinul devine un fel de compot…, parere personala desigur..
Legat de Recas eu am fost vineri si cand am intrebat de gama Sole mi s-a raspuns sec (nu demisec) ca “Azi nu deschidem sticla, veniti maine ca va fi mai multa lume”. De parca ai timp sa vii in fiecare zi! Aveau in schimb toata gama de Castel Huniade, si ceva Shiraz din gama Cocosul plus ca mai era si o sticla mare de “La Putere”. Sa nu-si permita Recas-ul cateva sticle de vin Sole in plus mai ales la o astfel de manifestare unde vin oameni doritori de vin?
@Cristian, iti recomand niste Riesling-uri nemtesti la 8,5% alc, si vei vedea ce structura au 🙂 La moldoveni ca si la altii de altfel, nu alcool-ul mai redus e problema ci lipsa unei structuri generale, a unei aciditati cum trebuie, a unor tanini sanatosi si bine copti, etc.
@Ciprian,
Sunt convins ca nu taria alcoolului e totul ci si structura, corpolenta, modul de realizare tehnic etc…
Oricum lucru bun vad ca acum in preajma sarbatorilor au inceput reducerile gen 5+1 sau chiar 4+2 pe la magazinele online (winery-outlet). Vinuri ce costau 45-50 lei sau chiar mai mult au ajuns la jumatate…
[…] de articole care poate v? vor mai lumina despre ce, cum ?i de s? bem un vin bun: printre vinuri, provin, from grapes o wine, berbecutio, vinul din cluj. Dac? am uitat pe cineva tr?ge?i-ne de mânec? […]
Multumim pentru informatie: gama SIMPOZION nu este inca marca inregistrata la OSIM, asa cum este gama Symposion a Cramei Francu, Adamclisi (producator al vinului Patrician). Cererea de acordare a marcii este depusa, de catre Cotnari, abia pe data de 10.04.2012, cu termen de contestare 2 luni. Si va fi contestata, cu incontestabil succes.
Cat amatorism juridic! Avand in vedere ca gama este deja lansata cu ETICHETA cu tot, cata inconstienta!