Dec 19 2012
Despre Parker, Crucea de Piatra si conspiratii mondiale…
Zilele trecute (de fapt ieri daca nu ma insel) imi exprimam opinia pe o comunitate de “pasionati” si “entuziasti” de vin despre celebrul Robert Parker si influenta lui asupra lumii vinului. A vorbi de spre Parker la capitolul vin e ca si cum ai vorbi despre Dumnezeu. Si cum despre Dumnezeu nu poti vorbi in cele 600-800 de cuvinte in care trebuia sa ma incadrez (apropo nu cred ca m-am incadrat nici in astea) o sa va prezint mai jos opinia mea, dusa pana la capat. Nu de alta dar m-am trezit ca am scris o pagina pe subiect si era pacat sa nu o stiti si voi. Iata ce a aparut pe Winespot.ro:
“Eu privesc problema mai mult din punct de vedere al marketingului. Iar punctele Parker au facut o diferenta imensa în lumea vinului, multi vorbind de “before and after Parker”. Ceea ce au facut “punctele Parker” pentru consumatorul american (în prima instanta si apoi pentru lumea intreaga) a fost “democratizarea” vinului si simplificarea dusa la extrem a unei lumi destul de inchise si elitiste pentru consumatorul de rând. Si asta i-a ajutat în primul rând pe producatori sa vânda mai mult si mai scump, (“the holy grail of marketing”) si pe consumatorii sa experimenteze mai mult. Un scenariu win-win.
Cu privire la eficienta punctelor discutia este extrem de lunga; dar pe scurt depinde ce vrei de la vinurile pe care le bei si cum abordezi în general subiectul “vin”: pentru un consumator obisnuit, punctele Parker înseamna o alegere simpla si usor de realizat a unui produs care altfel ar necesita un efort laborios de documentare si o experienta vasta. Pe de alta parte un pasionat de vinuri va prefera în majoritatea cazurilor partea cu documentarea si experimentarea, aruncând adeseori anatema asupra sistemului parkerian.”
Si continuarea:
Discutia cu punctele Parker in cazul pasionatilor e mai laborioasa si nuantele sunt mai subtile. Desi toti ii recunsoc meritele, majoritatea il hulesc din principiu, desi au apelat macar o data in viata, cand au trebuit sa aleaga un vin, la punctele lui. Eu numesc chestia asta paradoxul McDonalds: “In Romania nu punem piciorul in McDonalds pe principiul ca e junk-food, dar daca te parasuteaza cineva in Congo ar fi singurul restaurant in care ai avea curaj sa mananci.” De ce? Pentru ca nu poti intui foarte usor si repede calitatea restaurantelor locale si preferi un “old reliable”.
Cam asta este dualitatea relatiei mele cu Parker. Parker este un fel de “fast-food” al vinurilor: te uiti la puncte, compari aritmetic si iesi repede cu sticla din magazin. Wham-bam-thank-you-maam!
Pentru lumea celor cu adevarat pasionati de vin, Parker a devenit un fel de Crucea de Piatra. O institutie in sine, hulita, criticata, dar la care apeleaza toti din timp in timp, cand “ai o nevoie urgenta” si nu ai timp sa faci “research”. Toti stiu unde e, ce face si cu ce se ocupa, dar nimeni nu prea recunoaste ca a fost pe acolo, desi unii pot cita din memorie cate puncte a dat Parker la nu stiu care vin din nu stiu ce an.
Anuntul asta cu vanzarea unei parti din platforma Wine Advocate catre niste investitori singaporezi (care apropo e diferit de Hong Kong, asa cum am vazut ca aparut pe la noi) care a creat valva in sistem pe principiul “nu mai candideaza tovarasul la urmatoarele alegeri, pe cine o sa punem?” mie mi se pare doar o etapa normala de maturizare a unui business pe care l-a construit numitul Robert Parker si acum il vinde pentru a investi probabil in altceva sau pur si simplu pentru a se retrage. Si cum in Estul indepartat se cumpara cam tot ce e mai scump in materie de vin si implicit sfaturile lui Parker sunt litera de lege, era si normal sa ajunga cei cu “ochii mici” sa cumpere si criticii cu totul.
Pentru ca, nu e asa, e mai usor sa cumperi “canarul de aur”, sperand ca va canta doar pentru tine si dupa cum vrei tu, decat sa deschizi ochii.
Nu stiu de ce mi se pare chestia asta o strategie oculta de a controla piata vinului la nivel planetar pusa la cale prin niste laboratoare chinezesti. Ca ei au apetente de genul asta; stim si noi de pe vremea lui Nea Nicu..:) Glumesc!
Parker e un baiat care da puncte, un sistem care te depaseste 😛
Dar te incita, te atrage, nu poti dormi noaptea din cauza punctelor..
eu personal cred ca acordarea punctelor presupune asumarea unei responsabilitati asupra a ceea ce scrii
Hmm..ce coincidenta intre spusele lui Cosmin si parerile mele de acum cateva saptamani.
Oricum, imi place ca te citezi si ca-ti analizezi apoi textul :))
INTERESANTA pagina … si articole …
… le-am descoperit de curind si le mai citesc ca sa vad ce mai e bun in ro … sa-mi fac o idee ce ar trebuii sa incerc …
… da treaba cu punctele … poate fi subiectiva, mai mult sau mai putin … si cu motiv sau fara motiv
… oricum partea buna e ca ne da un clasament GROSIER … si partea rea e ca “eroare humanum est”
In alta ordine de idei … peste ocean … in canada … republica Quebec … alcoolul se vinde in magazine specializate=monopol SAQ (vinul si tariile) si la un pretz cu 50-60% mai mare decit in USA … asta cam nemultumeste consumatorul … dar asigura ca bei ceva de calitate …
… dar nu despre asta e vorba … ei au un alt fel de sistem de clasificare a vinurilor … cu buline de diferite culori 4+4 pt alb si pt rosu …
… de ex la cele rosii avem cel mai cu corp … “aromatique et charnu” si cel mai lejer e “fruite et leger” … POATE ca un clasament de felul asta e mai putin incorect dar mult mai util pentru consumator … care se va axa pe o clasa-doua de vinuri … pe care le va cunoaste mai bine ===> va fi mai exigent etc.
aici gasiti mai multe despre “pastilele de gust”
http://www.saq.com/webapp/wcs/stores/servlet/GeneralContentView?page=/zg/pastilles-z/Pastilles&langId=-2&storeId=10001&catalogId=10001
oricum multumesc pentru comentarii,
caberlot
Salut ,
ma bucur ca iti place ideea cu … pastille de gust 🙂
cit despre puncte … nu stiu daca punctele-nota Parker e aceiasi cu … scorul pe care il iau vinurile de la degustatorii de la SAQ … dar acum ceva vreme … 1-1,5 ani parca am citit un articol unde … un Mouton Cadet rosu lua 83 de puncte la 15-16$ si ceva vinuri celebre la 50-100$ sau mai mult luau 86 de puncte
… concluzia articolului era ca … putini consumatori sunt capabili sa faca diferentza 83-86 … poate pt asta sunt bune si … punctele astea.
in rest merci de degustari , o sa incerc sa retin ceva etichete de “MoutonCadet” pt la vara … poate le si gasesc 🙂
caberlot
… am pierdut 30 min de scris 🙁 din neatentie …
oricum esentza era ca … ca sa iti placa CAVIARUL trebuie sa ii stii gustul !
am reusit sa beau vinurile astea pe aici :
Merlot/Feteasca Neagra Chevalier de Dyonis Réserve 2007 -12$
Byzantium Rosso di Valachia Dealu Mare 2010 -13$
Pinot noir Chevalier de Dyonis Dealu Mare 2011 -10$
… pe asta nu … am serioase indoieli ca face banii … Cramele Recas Cuvée Überland Recas 2006 asta era 49 si acum e redus la 34$
Prince Stirbey Tamaioasa Romaneasca Dealurile Olteniei 2011 -17$ interesanta … cu ceva patriotism+dor e ok
Prince Stirbey Crâmposie Selectionata 2010 -18$ … eu zic ca nu face nici cu mult patriotism …
la cit mai multe degustari !
:-))
Dan,
merci de raspuns … o sa ma uit dupa Serve ,Halewood sau Vinarte cind ajung in ro … dar am inca nostalgia vinurilor de la Cotnari (reteta lor de casa Frincusa+Feteasca+Sauvignon parca ) sau/si dupa Jidvei (era bun Premiatul ala _sauvignion_blanc)
… de obicei prefer vinurile rosii si seci/demiseci … corse … primele 2 buline … nu am papile prea fine 🙁 … si brinjeturile le aleg pe alea albastre … 🙂
Am baut Tamiioasa sec … surprinzator asa cum am zis … nu mai stiu ce am mai mincat linga el … ceva brinza-nu albastra … dar am terminat cu o salata de fructe nu f. dulce ==>> unde a tinut f. bine , cred ca datorita aromelor si faptului ca avea corp=nu era deloc apatos .
CRIMPOSIA … o fi ea de la noi … dar la limba ,ea e cam prea subtire ==>parca e un spritz gata facut (NU beau spritz 🙁 ) … si nu poate fi mai scump decit Tamiioasa … asta e un sacrilegiu !
… cred ca un sauvignon de aici ar fi bun !!!
… despre rosii …
#primul e ok ! merge si il recomand la amicii QC.
(o singura paranteza … nu sunt sigur dar parca calitatea e fluctuanta 🙁 …)
# al doilea … mi-a parut bun … trebuie sa-l compar cu primul … ca sa ma pronunt
# al treilea … pinot noire … nu e pe gustul meu … pare prea subtire … o sa caut un pinot cu pedrigree … ca sa vad ce trebuie sa simt …
REVENIND la clasificari … pe mine reviurile si clasificarile astea m-au ajutat sa descopar si alte soiuri rosii … de ex. malbec, tempranilo sau tannat-despre care o carte zicea ca se dilueaza cu cabernet … etc.
cit despre … lada de zestre … nu ma ating de ea … daca nici macar dopul nu e de calitate … 🙁
… din principiu nu iau sticle de vin decit daca sunt cu dop de pluta si au o eticheta bine lipita si drept … UN VIN BUN merita atita grija !
la cit mai multe degustari si descoperiri de Mouton_Cadet_Mioritic 🙂
caberlot
Merci de idei Dan,
o sa tin cont de ele … la vara 🙂
… daca am inteles bine … pretul de la care ai sanse sa gasesti ceva decent e in jur de 30 lei ?
Ca sa divaghez …
… nu pot sa nu recunusc ca … francezii stiu sa faca vin si fac vin bun … 🙂
… DAR pentru mine e dificil de ales un vin frantuzesc (noroc cu bulinele) , nu de alta dar castelul X sau Y … nu imi spune nimic daca nu caut pe internet … 🙁
PT. MOTIVUL ASTA IN SPECIAL … PREFER SISTEMUL RO … cu soiul de strugure si cu sec, demi_sec ,demi_dulce , dulce etc.
… si daca mai luam in calcul si ca de obicei mai scump decit cele din lumea noua , atunci chiar ca sunt motive ca sa beau vinuri din alta parte=lumea noua.
SI CA SA FIU MAI PRECIS … nu am fost dezamagit niciodata de un vin frantuzesc … dar pina la apartia bulinelor … am mai avut surprize ca vinul frantuzesc nu era destul de corse pt un steak de ex.
oricum acum am de gind sa incerc un tannat din frantza (+18$)pt ca asta e cica departe in fata comparativ cu ce am incercat eu din uruguai(+12) … 🙂
multe sporuri la degustari !
caberlot
Dan,
am retinut ideea …
… la +30 si spre 40 …
… si daca lucrurile merg bine o sa merg si mai sus 50 etc. … si de ce nu 100, totul depinde de cit de usor de gasit sunt vinurile bune si de cit sunt de bune. 🙂
Da, despre un Madiran e vorba … sunt curios sa-l gust pe cel celebru 🙂 … si poate ca o sa iau o sticla pt 2020 … dar pt. moment … CAVA mea e un frigider de 6×2 sticle … deci nu pot sa blochez spatiul 🙁
… asa cum am zis prefer bulinele …
… iti da mari sanse sa cazi peste vinul care iti place , fara sa studiezi pe internet 🙂
… nu cred ca , cumpararea unei sticle de vin pt 1-2-3 pahare de vin la o masa obisnuita (nu pentru un eveniment) ar trebuii sa fie o filozofie …
… dar din pacate treaba tinde sa devina complicata 🙁 mai ales prin spatiul mioritic din cite inteleg … 🙁 🙁
NU imi ramane decit sa incerc sa-mi fac temele … si sa iti multumesc pt ajutor 🙂
… problema va fi ca … intr-un mic oras de provincie nu stiu ce o sa gasesc ??? chiar nu am chef sa fac 100km pt o sticla de vin bun = corect …
DACA NU … am niste vinuri de 12 ani … merlot, muscat de hamburg si feteasca alba … sunt facute de mine … o sa le incerc pe astea sa vad daca si cum au stat .
🙂
Dan,
merci de raspuns .
daca nu contravine blogului , te rog sa-mi dai citeva adrese de situri care comercializeaza on_line vinuri in ro … ca sa ma uit .
Cred ca nu vorbim chiar de acelesi vinuri … vinuri din 80-90 asta pt. mine suna cam a top 🙂 … eu caut niste vinuri mai de zi_de_zi … sau de zile bune … nu de sarbatori sau aniversari.
Madiran …am vazut si o sticla de prin 97… dar pe la 100$ … cam scump totusi 🙁 , stii dau 100-200 $ pe un batz de pescuit bun 🙂 … oricum sunt si la 20$ si de prin 2004-5 … pina acum m-a oprit castelul, adica nu aveam garantia ca e tannat , acum am gasit o combinatie de Cabernet+Tannat … si o sa incerc ASTA.
… vina e a ta … articolul cu TERROIRUL …
… acum le dau dreptate cu castelele lor 🙂 …
… dar as prefera sa treaca si ce soiuri de struguri folosesc si daca e un vin sec sau nu ==> pe mine asta m-ar ajuta la ales.
merci !
Am baut Carmenere … 🙂 e BUN !
… un soi care se credea ca a disparut motiv de filoxera parca … si l-au descoperit in Chile … si a devenit un fel de emblema pt ei …
… au vinuri bune … dar rivalizeaza la pretz cu cele Fr … asa ca prefer argentina, uruguai, mexic, australia … Noua Zeelada pt albe etc.
… m-am inselat , aseara am baut din gama RESERVE care e la 14,75$ si nu CEPAGE care e acum la 10,25$ reducere de 1$ … cu dop de metal 🙁 … asa ca nu l-am mai cumparat … daca nu au bani de un dop bun … nu mai iau vinul respectiv , chiar daca statistic se pare ca dopul de metal da mai putine reateuri (cel putin asa zicea un articol … )
… apropoo si cei de la serve au la vinul cavalerului un dop … de pluta_din_platic 🙁 … … chiar asa de scump e un dop ???
oricum ramane ideea ca … daca vorbim de aceiasi calitate cistigi 2-3$ daca bei vinuri din lumea noua … si nu din Fr … sau/si poate din Ro ?
caberlot