Mar 21 2013
Ati auzit de Godello? Pacat, pana si Parker a auzit…
Hai sa va lamuresc: Godello e un soi autohton spaniol…cu rezonanta de suina in limba romana. Dar nu e de porc, stati sa va povestec…E cam cum ar fi Feteasca Alba de la noi. Dar spre deosebire de noi, ei au incheiat partea de promovare internationala pentru Albarino si au trecut mai departe, la alte souri. Noi inca ne mai chinuim cu ale noastre.
Godello nu e chiar necunoscut in afara… a trecut chiar prin fata lui Parker. Da ..da…chiar exemplarul de fata. Si ia dat, tineti-va bine, taman 91p!
Bine…pentru puristi pot recunoaste ca a trecut probabil prin fata lui Jay Miller (featuring Pancho Campo). Ceea ce nu e tocmai de laudat tinand cont cum a evoluat MW Pancho Campo profesional…si Jay Miller. Dar nu intram acum in amanunte care sa strice dispozitia celor care mai cred in MW sau in marele miracol ca Parker insusi a dat 90 de puncte nu stiu caror vinuri de pe la noi. Bine stiu caror vinuri, dar nu vreau sa va spun..:)
Revenim la tema zilei: Godello. De la Atalaya do Mar. Din 2010. Este ca suna deja din denumire a plaja, ocean si fructe de mare? Luat, de unde altfel, decat de “afara” de pe Vinatis, la oferta, cu 6.90 €. Adica vreo 30 de lei. Cat dai la noi sa zicem pe un Caloian…daca nu esti atent de unde il iei..:D
Din nefericire la noi nu il importa nimeni. De fapt din fericire, ca daca l-ar importa nu cred ca mi l-as permite. Dar si din nefericire ca nu am ocazia sa “infierez” din nou comertul autohton. Toate sunt asadar o fericire si o nefericire simultane…care se opresc, in cazul de fata, la vin. Care este, din fericire, o fericire:
Aspect (Culoare): Galben pai, stralucitor, cu impresii verzui
Nas: Un cocktail intens de fructe exotice, pepene galben si impresii aromat-dulci de strugure copt, miere bine echilibrate insa de note verzi, de iarba proaspat cosita si citrice. Tabloul general este completat de aspecte minerale, de piatra uda de rau si note saline care invoca marea. Proaspat, integrat, complex, expresiv…
Gust: Atac fresh, cu aciditate surprinzatoare tinand cont de aromele usor pline din nas si de corpul mediu spre pronuntat pe care vinul il afiseaza. Pe palatin aciditatea evolueaza in tandem cu fructul exotic, pepenele galben si notele de citrice dulci (gref, mandarine). Spre final aciditatea in urcare preia controlul, aromele virand spre impresii de migdale si samburi de caise. Postgustul este mediu spre lung, initial crocant, grippy, cu evidente impresii minerale, pentru ca apoi sa se stinga in tuse de fruct copt si miere de salcam.
Un vin Foarte Bun. Ciudat de bun. La bariera celor 90 de puncte. Cu o coloana vibranta de aciditate, bine evidentiata, care ii confera structura pe care sunt grefate cu succes impresii si arome pline, coapte, concentrate. La cat am dat pe el, RPC-ul este Bun.
O combinatie ademenitoare intre un Chablis/Sancerre si un Chardonnay bine copt, de lume noua. Toate imbinate in unitatea si structura pe care o da un varietal. Cred ca este cel mai bun varietal, din astea mai ciudate, pe care l-am incercat.
Aduce ceva cu cel de aici, dar este peste el ca si complexitate si constructie. Ceea imi sugereaza ca ibericii si portughezii (e pleonasm?) au invatat sa isi vinifice soiurile locale cu un success sesizabil. Chiar si de critica de vin internationala…
Noi mai avem ceva de lucrat in sensul acesta… In schimb la preturi i-am depasit deja..:D Oricum este peste complicaturile autohtone din sapte vinuri de sapte feluri si de peste sapte zeci de lei.
Excelent articol! O sa caut acest vin gallego (D.O.Monterrei) datorita felului corect in care stiu ca viti-vinicultorii din Galicia stiu sa-si faca treaba, lucru demonstrat in alte D.O. din regiune – Albariño si Rías Baixas. Daca imi permiteti o recomandare (de amator, desigur): cautati si vreun vin facut din varietatea de strugure Malvasía. In Spania se cultiva atat in Peninsula cat si in Canarias. In insula Lanzarote e o crama, “El Grifo”, care face un malvasía alb destul de bun, iar in insula de La Palma se cultiva inca o sub-varietate de malvasía – malvasía rosado, buna si aia. Sunt vinuri in care se regaseste originea vulcanica a solului, soarele Atlanticului si prospetimea ploii “orizontale” adusa de peste ocean de alizeu. Si, ca sa inchei tot cu o curiozitate de aici, din Canarias: tot in insula La Palma (a nu se confunda cu Las Palmas, capitala insulei Gran Canaria) inca se face, de forma artizanala, non-comerciala, celebrul (in epoca sa, sec.XVI-XVII) “Canary” (sau vinul de Tea, numele unei varietati de brad din insule), vin alb pastrat in butoaie de lemn de brad care ii imprumuta buchetul de “tamaie” al rasinei din lemn si despre care Shakespeare insusi scria ca este “vin de Regi”. Intre timp s-au mai schimbat gusturile si acest fel de vin se intalneste doar in arhipelagul vecin (si portughez…), in Madeira, fiind cunoscut chiar sub acest nume – Madeira. O zi buna si o seara placuta in compania unui vin care sa va mearga la suflet (nu la cap, heheheheee).
Va recomand acest site atat pentru informatia despre vinuri cat si pentru posibilitatea de a le cumpara online (cu toate ca costurile de trimitere mi se par cam mari). Are versiuni si in franceza, engleza, italiana si germana.
http://www.vinissimus.com/es/index.html
O zi buna!