May 10 2013

The Dark Knight Rises: Liliac Sauvignon Blanc Private Selection 2011

 

Aminteam cand am vorbit de Vitis Vetus ca nu e singurul Sauvignon Blanc din liga superioara de pe la noi. Mai exista pretendenti la titlu. Despre unul dintre vinurile amintite acolo o sa va vorbesc astazi: Sauvignon Blanc Private Selection de la Liliac.

 

Vinul de fata l-am primit din partea producatorului si a fost produs in 2011. Din ce stiu in 2012 conditiile climatice ale zonei nu au mai permis repetarea ispravii. Deci ne aflam in fata unui vin care apare doar in anii favorabili. Bun….

Cu el m-am mai intalnit o data la vizita organizata la crama, cam acum un an. Pfiu ce repede trece timpul… De gasit nu stiu daca il mai gasiti prin comert si oricum si cand se gasea era prohibitiv de scump. Ceva pe la 70-80 de lei. Oricum gasiti destul de usor varianta de linie a Sauvignon-ului de la Liliac, si ea o reusita in sine, la un pret mai normal. Fata de cel de fata e un fel de Liliac mai mic. In fel de Robin pe langa Batman…:D

 

Asadar, cum mi s-a parut acum vinul, la aproape un an de la ultima intalnire:

  

liliac-sauvignon-blanc-private-selectionAspect (Culoare): Galben deschis, usor straveziu cu margini transparente si stralucitoare

 

Nas: Initial te izbeste o aroma pura de flori de soc si tuse verzi, de ardei, urmate apoi de o cavalcada de fructe exotice coapte (ananas, mango). Acestea nu dau insa impresia aceea rudimentara, vulgara, supracoapta, atat de des intalnita la noi, virand mai degraba spre nuante elegante si diafane, frumos integrate tuselor verzi, florale si de iarba proaspat cosita, tipice soiului. Aerat usor in pahar dezvaluie aspecte de fan uscat, fagure si miere de salcam. Pe pahar lasa in urma o usoara adiere mineral-salina si usor afumata, desi din ce stiu nu a vazut deloc lemnul. Un nas complex, evolutiv, cameleonic, cu multiple fatete aromatice, fara a da insa nici un moment impresia de greutate si incarcare.

  

Gust: Atac acid, crocant, care pune in planul doi corpul mediu si imprima un caracter dur si proaspat pe tot parcursul evolutiei vinului. Initial dezvolta pe palatin note citrice, de lime, gref alb si ceva coaja de lamaie asezate pe o constructie catifelata, usor cremoasa, dar ciudat de omogena, compacta si de bine impletita cu aciditatea. Dupa un contact mai prelungit cu oxigenul apar note dulcege, suculente, de pere si mere coapte plus ceva tuse de fructe exotice (ananas, mango). Vinul termina focusat, cu aciditatea in urcare, emanand putere prin toti porii. Postgustul este mediu spre lung, dezvaluind note austere, tonic-minerale si usor citrice.

  

Un vin Foarte Bun. Stiam si nu ma asteptam sa fie ca Vitis Vetus. Si ma bucur ca nu este. Ce au insa in comun cele doua vinuri este impresia de soliditate vibranta si permanenta tensiune a constructiei.

Echilibrul este insa realizat la niveluri diferite. Cel de fata este mai solid, musculos, apasat si corpolent. Probabil si datorita nivelului de alcool de 14% (excelent integrat, echilibrat de aciditate) si extractivitatii. Vinul de fata nu este un liliac din ala mic, jucaus si pufos care zboara bezmetic si ti se mai incalcescte prin par noaptea. E Batman himself..:D

Trei zile, cat a stat in frigider (vidat de fiecare data cu pompa de aer), de cate ori desfaceam dopul pentru inca un pahar gaseam un plus de integrare fata de data trecuta. Cred ca ar beneficia de ceva aerare inainte de consum. Fata de anul trecut, spectrul aromatic s-a mai extins si vinul a evoluat evident, mai ales pe partea olfactiva. Oricum mai are drum lung inainte si as fi curios sa il vad cum va trece testul timpului.

 

Pe scurt, un vin surprizantor de reusit, mai ales privit prin prisma faptului ca a fost scos  pe piata inca din primul an de existenta a cramei. Este ceva. Ma gandesc ca cei de la Jidvei se chinuie cu niste Chardonnay-uri si cu niste vinuri rosii, cand ar putea merge pe Sauvignon Blanc, soi pentru care zona le ofera toate atuurile. Dar uite ca intre timp au venit altii sa faca Sauvignon ca lumea. Bine la ultimul Goodwine a scos si Jidvei cu un SB demisec pe Nec Plus Ultra destul de competent si abordabil fata de ce aveau inainte. Dar care pe langa cel de fata este la categoria “Fluture”. Sau “Limonada”, cum vreti sa o luati….

 

batFeeling-ul meu (potentat si de impresiile avute in urma degustarii vinului de fata) este exact cum am afirmat in titlu: The Dark Knight Rises. Exact in zona pe care Jidvei pana acum dadea tonul si nu aveai cu ce sa ii compari. Si desi Liliac nu se compara si nici nu cred ca se va compara vreodata cu Jidvei in termeni de capacitate de productie si suprafata cultivata, la vinuri sunt cam peste ei. Dupa parerea mea. Este interesant ce au reusit sa scoata inca de la inceput si in locul multora m-as cam uita in sus dupa Batman…:D

 

P.S. Chiar asa, coloana sonora de la ultimul Batman, se potriveste de minune cu vinul de fata. Si acu imi dau seama ca filmul chiar merge cu Sauvignon Blanc…mai ales ca e si cu pisici (CatWomen & stuff)

Am dat in mintea copiilor…sau a lui Radu Naumovici..:D Batman, Batman…

 

 

2 responses so far

 

May 08 2013

Ce ii trebuie chelului? Congres OIV…

 

De la bun inceput, ca intotdeauna in genul asta de articole, va spun ca nu contest sansa si dreptul Romaniei de a organiza Congresul Mondial al OIV de anul acesta, din 2-7 iunie. Este bine ca iesim si noi in lume, ca o sa capatam vizibilitate (nu mai conteaza unde, ca oricum nu prea avem niciunde), ca vin nu stiu cati oameni din nu stiu cate tari sa ne viziteze patria, sa aiba parte de cine festive si program folcloric cu tot tacamul. Deci pe scurt e de bine…Dar:

 

Nu pot sa nu ma gandesc ca banii pentru toata desfasurarea asta de forte ne-ar fi prins mai bine la altceva. Nu de alta dar nu cred ca suntem noi cine stie ce forta mondiala in materie de vin, stam superb pe pietele externe, le-am pus la punct pe toate si nu mai avem ce face cu fondurile de la bugetul de stat.

 

OIV1O sa ziceti “Bine dom’le, dar e pentru imaginea Romaniei si a vinului romanesc in lume!”. Dar atunci vin si eu si va intreb daca imaginea aia nu ar fi fost mai bine servita cu o participare decenta la Prowein decat cu un congres de socializare cu 400 de invitati la Casa Poporului (mie asa imi place sa ii zic, nu Palatul Parlamentului ca nu a construit-o Parlamentul) pe banii contribuabililor? Adica finantata 100% de la bugetul de stat, ala care nu are bani sa dea pentru promovarea vinului romanesc.

 

Si apoi eu nu prea inteleg cum e cu imaginea asta. Adica vin specialistii din alte tari la congres (din Franta par example), noi le aratam ce mult am evoluat in materie de vin in ultimii ani (si am evoluat, de ce sa fim rautaciosi) si apoi ei se duc acasa si ne fac noua imagine si publicitate gratis? Adica le zic propriilor consumatori: “nu mai luati mai vin frantuzesc, luati romanesc, ca nu se compara. Si e si la bani buni!” Yeah right!

 

O sa ziceti “Ce mare cheltuiala dom’nle!”. La care eu o sa va zic ca nu e chiar asa…

Si sa va explic de ce. Cum eu am o pasiune ciudata de a citi caiete de sarcini, va aduc la cunostinta ca pana acum s-au facut de catre ONVPV un numar de patru licitatii pentru evenimentul mai sus mentionat.

Scopul si valoarea fiecareia (finantate repet 100% de la bugetul de stat) o puteti vedea in tabelul de mai jos:

 

Denumire contract

Valoare (Lei)

1

Furnizare tiparituri si materiale promotionale

92.467,20

2

Furnizarea produse de logistica si decor

192.554,17

3

Servicii de catering

564.810

4

Servicii de traducere si translatie simultana

86.072

TOTAL

935.903,37 Lei

 

Si astea sunt doar o parte din costuri. Toata “organizarea” s-ar ridica la in jur de 450.000 € din declaratiile oficialilor.

In termini comparativi, bugetul pentru “celebra” participare la Prowein a fost in jur de 120.000 €. Adica mai putin decat ne costa mancarea pentru 5 zile de Congres OIV. Asigurata integral din fonduri de la buget. Iar va aduc aminte. Nu de alta dar sunt banii nostri.

Adica pentru Congres s-au gasit bani, dar pentru imaginea vinului romanesc nu s-au gasit…Bun asa…

Dar lasati, nu fiti tristi, ca sigur o sa ne faca imagine delegatiile straine care se vor ghiftui la congres si se vor plimba prin tara pe banii nostri.

 

Haideti sa va mai spun niste chestii interesante de prin caietele de sarcini:

Cel despre catering este cel mai usor de inteles. Ca tot suntem mai nou o natie de masterchef-i si toata lumea, de la fosti jucatori de polo la tanti Nuti de la piata se pricepe la potol. Restul va las pe voi sa va delectati cu ele (le gasiti in linkurile de mai sus).

Asadar, puteti vedea din document ca avem asa (ca la o nunta reusita):

  • 2.900 de portii de Coffe break-uri cu 5 €/ unitatea
  • 400 de portii de apa la autocar cu 3 €/unitatea (adica sticla de apa de 0.5 l). Presupun ca le dam Vitel sau Perrier la banii astia, nu?
  • 1.450 de portii de pranz la 25 €/ bucata. Diversificat si altceva in fiecare zi.
  • 800 portii de cina la 30 € /bucata. Cumva cina e mai copioasa ca pranzul sau e mai calitativa?
  • 400 portii Cina festiva x 2 (desi in program apare doar o cina festiva, dar mai e o cina importanta marti care se considera tot festiva, sic!) la 65 €/bucata.

 

Daca mai vreti detalii despre ce trebuie sa contina fiecare, de la gramaje si tot, consultati caietul de sarcini de aici.

Foarte important! In acesta se stipuleaza asa la capitolul vinuri: Autoritatea contractanta (adica ONVPV) “va furniza cantitatea si sortimentul de vinuri necesare pentru consum nelimitat”. Deci preturile de mai sus sunt fara vin..:D E mult, e putin? Chiar nu conteaza…Conteaza ca dam pe mancare cam cat a costat tot standul Romaniei de la Prowein.

 

O sa imi ziceti ca sunt doua chestii diferite, ca nu au treaba una cu alta, ca nu sunt optimist, constructiv, incarcat cu energii pozitive etc..etc…etc Am mai zis-o si in alte ocazii: mentalitatea asta tipic nord americana si de sorginte tantrica cu “happy-happy, joy-joy”, sa ne dam mana toti si sa fie bine, ca intr-o spirala Misa, poate functioneaza acolo de unde e importata.  Pentru ca acolo probabil are un fundament solid si ei au motive sa fie pozitivi si optimisti.

La noi, e doar forma fara fond si pare mai degraba o negare a realitatii, daca nu chiar o rupere de aceasta… Noua ni s-ar potrivi mai bine proverbul ala romanesc: “Radem, glumim, (organizam congrese), dar purceaua e moarta in cotet”…:D

In concluzie, ce se intampla este tipic aceleiasi teoriei clasice a “formelor fara fond” care caracterizeaza societatea romaneasca: suntem cvasinecunoscuti pe piata internationala la capitolul ca vinuri, dar rupem gura targului cu mese si congrese. Si cand e vorba sa facem ceva concret pentru vinul romanesc ne impotmolim la: “Nu sunt bani dom’le, e bugetul sarac”!

 

Repet, nu afirm ca nu trebuia sa organizam congresul, doar semnalez un paradox. Nu cumva avem alte prioritati in materie de vin la ora actuala? Cum ar fi sa dregem busuiocul de la Prowein si sa ne asiguram ca la anul nu ajungem cu standul la metrou?

Intreb si eu…Si ma mir cum atunci cand e vorba de congrese cu sute de cine festive si mii de cofee break-uri pe bani contribuabililor se gasesc bani, dar pentru o promovare decenta a vinului romanesc in afara, brusc suntem saraci lipiti si ne plangem de mila.

 Ce ii trebuie chelului? Congres OIV pe banii contribuabililor..:D

 Ce sa mai zic: Vivat , crescat, floreat! “Mustar doriti la mititei?”

 

12 responses so far

 

May 07 2013

1 Mai la Stirbey, in cuvinte si mai ales in imagini…

 

Dupa cum probabil stiti de anul trecut, de 1 Mai ma gasiti de obicei la Dragasani, profitand de ospitalitatea minunatei echipe de la Agricola Stirbey. Ca si anul trecut m-am simtit excelent.

Nici nu aveam cum: gazde primitoare,  fete cunoscute si prietenoase peste tot  (Razvan, Cosmin, Nicusor, Mona, Vestik, sper sa nu fi uitat pe cineva) si vinuri carora greu le poti reprosa ceva. Cele din oferta actuala sunt la inaltimea asteptarilor, iar cele care nu mai sunt in oferta (din pacate) sunt, ca intotdeauna, peste asteptari.  Probabil si datorita indisponibilitatii sau pur si simplu a efectului maturarii acestora. Surprinzator in cazul unora dupa cum veti vedea mai jos.

Oricum Oliver ne tot repeta de fiecare data ca vinurile lor se beau prea devreme, dar pana la urma ce suntem noi de vina daca sunt asa bune de la inceput? Este exact ca un cofetar care le spune unor copii de gradinita sa nu bage degetul in crema de tort si sa astepte tortul ca va fi mai bun. Cu siguranta o sa asteptam…:D

Daca nu v-ati dat seama inca despre ce va vorbesc, este supriza pe care ne-a pregatit-o Oliver: o orizontala de Stirbey din anul 2006.

 

Ca sa nu va mai plictisesc cu descrieri inutile si conform principiului: „o fotografie face cat o mie de cuvinte” va prezint mai jos fotoreportajul evenimentelor din ziua respectiva.

Plus comentariile personale si notele de degustare in cazul vinurilor.

 

Viile de la Dragasani coboara incet spre Olt...

Cand am ajuns noi, in jurul pranzului, viile  Dragasaniului coborau incet sa se scalde in Olt, odihnindu-se in lumina soarelui de mai…

 

Crama Stirbey se animase deja cu mult inainte sa ajung eu la fata locului...

Crama Stirbey prinsese viata cu mult inainte sa ajungem la fata locului…

 

 

Oliver isi sustine personal creatiile...ca intotdeauna

Oliver isi sustinea ca intotdeauna personal creatiile de la adapostul racoros al cramei…

 

Raluca la capitolul PR. Dupa o saptamana de la lansarea noii crame, "coafura" inca rezista..

Raluca, tot timpul prezenta la capitolul PR si intretinut invitatii, alaturi de gazde, familia Kripp.
Dupa doar o saptamana de la agitatia cu lansarea cramei Bauer, “coafura” Ralucai inca rezista. Sper sa fi avut intre timp, timp sa se odihneasca..:D

 


Business as usual...

Me, business as usual…Here with some white wines…


Cartea de oaspeti...mana mi-a tremura la plecare. Si anul acesta... La anul promit ca vin cu postarea imprimata si o pun la locul ei...

Cartea de oaspeti…mana mi-a tremurat la plecare. Si anul acesta…
La anul promit ca vin cu postarea de pe blog trasa la imprimanta si o pun la locul ei.
Sau scriu direct: “Pentru impresii accesati: www.provin.ro/…..etc”

 

Tamaioasa Dulce si Dessert-ul heads on. Verdict: doua chestii diferite si fiecare are locul ei.

Tamaioasa Dulce si Dessert-ul fata in fata (cu un mar). Verdict: doua chestii diferite si fiecare cu locul si rostul ei.

 

Orizontala care ne-a lasat lati: Stirbey  2006

Orizontala care ne-a lasat la orizontala (la figurat): Stirbey 2006

 

Sauvignonasse 2006, vii vechi, baricat in stejar doar aburit. Nas evoluat, cu fruct copt si usoare note oxidative, picante.  Gust cremos, corpolent, cu un usor deficit de aciditate (care se simte mai ales pe final). Baricul inca se simte si ii da ceva structura.

Sauvignonasse 2006, vii vechi, baricat in stejar doar aburit. Nas evoluat, cu fruct copt si usoare note oxidative si vag condimentate.
Gust cremos, corpolent, cu un usor deficit de aciditate (ce a ramas din aceasta apare pe final). Baricul inca se simte si ii confera ceva structura. Picant pe final.

 

Sauvignon Blanc Vitis Vetus Stirbey 2006

Nas inca proaspat, pastrand impresii verzi, de ardei, tulpina de rosii plus ceva “stone fruits” coapte, uscate.  Complex, elaborat. Gust in care timpul a pus doar o usoara nota cremoasa, corpolenta si ceva tuse dulcege de fructe coapte.
In rest aciditatea este inca la cote ridicate (crocanta chiar pe final) sustinand fara probleme o coloana vertebrala de invidiat. Postgust lung, proaspat si mineral.
Inca mai are multi ani in fata. Nu a “miscat” mare lucru din matrita initiala, desi este usor mai deschis si prietenos decat varianta actuala, 2010. Impresionant!

 

Nas evoluat, in stil riesling de Rin, cu note de hidrocarburi, frcute dulci, confiate. Pe palatin se simte inca aciditatea, bine integrata. Evolutie liniara, usor austera. Final usor crocant, cu impresii picante si alluzii taninoase, astringente. Postgust cu impresii usor afumate, de paine prajita si note dulcege. Structurat, serios, complex. Surprinzator!

Nas evoluat, in stil Riesling de Rin, cu note de hidrocarburi, fructe dulci, confiate. Pe palatin se simte inca aciditatea, bine integrata. Evolutie liniara, usor austera. Final grippy, cu impresii picante si aluzii taninoase, astringente. Postgust cu tuse usor afumate, de paine prajita si note dulcege.
Structurat, serios, complex.  Surprinzator!

 

Oau! Nas de Pinot Noir vechi. Impresii de bureti albi iuti proaspat rupti, un fruct rosu expresiv si inca proaspat (zmeura,capsuni,coacaze) si note usor vegetale, de ierburi uscate (garrigue, leustean ucat, tarhon).  Pe palatin se simte elegant, diafan, usor dar cu o precizie de invidiat. Fruct pur, bine pus in evidenta de aciditatea inca prezenta. Tanini curati si prezenti pe final. Inca are potential evident de evolutie...O surpriza de proportii din partea unui soi romanesc cvasinecunoscut. Uau!!!

Uau! Nas de Pinot Noir vechi. Impresii de bureti albi iuti proaspat culesi din padure si rupti in doua, un fruct rosu expresiv si inca proaspat (zmeura,capsuni,coacaze) plus note de ierburi uscate (garrigue, leustean ucat, tarhon).
Pe palatin se simte elegant, diafan, usor, dar cu o precizie de invidiat. Fruct pur, bine pus in evidenta de aciditatea inca prezenta. Tanini curati si structurati pe final. Inca are potential evident de evolutie…
Frumoasa evolutie. O surpriza de proportii din partea unui soi romanesc cvasinecunoscut. Uau!!!

 

Inca un Uau! Nas cu un excelent buchet evoluat, note de cutie de trabuc, tabac, piele si toata cromatica de piper posibila, de la alb la negru, trecand prin verde si rosu.  Gust plin, corpolenta medie, cu un echilibru foarte bun intre componente (aciditate, tanini, alcool) care ii imprina o nota de soliditate subtila si eleganta.  Intrebarea pe care am auzit-o de cele mai multe ori in jur: De ce nu mai face  Oliver Feteasca Neagra?  Chiar asa...:D

Inca un Uau! Nas cu un excelent buchet de evoluatie la sticla, note de cutie de trabuc, tabac, piele si toata cromatica si aromatica de piper posibila, de la alb la negru, trecand prin verde si rosu.
Gust plin, corpolenta medie, cu un echilibru foarte bun intre componente (aciditate, tanini, alcool) care ii imprina o nota de soliditate subtila si eleganta.
Intrebarea pe care am auzit-o destul de des in jur: De ce nu mai face
Oliver Feteasca Neagra? Chiar asa…:D

 

Al treilea din dreapta, alta poza mai elocventa cu Negrul nu am...fiind sub farmecele Novacului si  al Fetestii Negre. Nas cu impresii de carne maturata, gemuri de fructe, note verzi de frunze de leustean si telina uscate si o suoara adiere de doaga, de butoi cu varza in fundal.  Pe palatin se simte surprinzator de lejer, chiar diluat, dulceag, direct si efemer in comparatie cu precedentele, cu o nota picanta pe final. Ii lipseste structura, precizia si probabil ca soiul nu se preteaza asa bine la invechire

Al treilea din dreapta, alta poza mai elocventa cu Negrul nu am…fiind sub farmecele Novacului si ale Fetestii Negre de mai sus.
Nas cu impresii de carne maturata, gemuri de fructe, note verzi de frunze de leustean si telina uscate si o usoara adiere de doaga, de butoi cu varza, in fundal.
Pe palatin se simte surprinzator de lejer, chiar diluat, dulceag, direct si efemer in comparatie cu precedentele, cu o nota picanta pe final. Ii lipseste structura, precizia si probabil ca soiul nu se preteaza atat bine la invechire.

 

Nas eteric, elegant, fin cu impresii de menta, cedru, eucalipt. Corpolent pe palatin, cu aciditate suficienta pentru a echilibra corpul si structura evidenta marcata si de taninii din final. Final cald si usor picant, de dropsuri cu menta (din acelea verzi de pe vremea lui Ceausescu). A evoluat foarte frumos si inca mai are potential.

Nas eteric, elegant, fin cu impresii de menta, cedru, eucalipt. Corpolent pe palatin, cu aciditate suficienta pentru a echilibra corpul si structura evidenta marcata si de taninii din final. Final cald si usor picant, de dropsuri cu menta (din acelea verzi de pe vremea lui Ceausescu) care evolueaza spre note de dulceturi de fructe.
A evoluat foarte frumos si inca mai are potential.

 

Cabernet Sauvignon Stirbey 2006

Nas cu violete, grafit si fruct negru evident si inca proaspat. In gust de simte concentrat, barbatesc, puternic, impetuos, in stilul clasic al soiului. Evolutie structurata, complexa, cu fruct inca pur si prezent plus tanini polisati, dar evidenti pe final,accentuand ideea de structura.
Pare inca la inceput de drum si probabil ar fi iesit mai mult in evidenta daca nu ar existat surprinzele din partea celor doua soiuri romanesti din deschiderea liniei de rosii (Feteasca si Novacul).

 

Cam asta a fost orizontalad e Stirbey 2006. La final ne-am uns papilele obosite cu o Tamaioasa Romeansca Dulce  din acelasi an, cu un elegant buchet de evolutie, dar care pastreaza in acelasi timp o aciditate remarcanta.

Cam asta a fost orizontala de Stirbey 2006. Pentru mine, pe scurt a fost asa:
Novac >= Feteasca Neagra> Cabernet Sauvignon >= Merlot > Negru de DragasaniLa final ne-am uns papilele obosite cu o Tamaioasa Romeansca Dulce din acelasi an, cu un elegant buchet de evolutie, dar care pastreaza in acelasi timp o aciditate remarcanta.
La albe: SB Vitis Vetus > Feteasca Regala Genius Loci > Tamaioasa Romaneasca > Sauvignonasse 

 

O portie de H2O pe final...

O portie de H2O la ceasca de cafea pe final…

 

Si cum soare deja apusese peste vie...

Si cum soare deja apusese peste vie…

 

Mi-am luat la revedere de la prieteni...

Mi-am luat la revedere de la prieteni…

de la vie...

de la vie…

...cu parere de rau si o usoara umbra de invidie pentru cei care porneau la drum a doua zi...:D

…si cu parere de rau si o usoara umbra de invidie de la prietenii care porneau la drum a doua zi…:D

...si dupa o ultima poza, m-am indreptat spre locul de domicliu cu promisiunea si angajamentul ferm de a reveni si la anul. Parca asa am promis si anul trecut si m-am tinut de cuvant. Nu vad de ce nu m-as tine si acum..:D

…si dupa o ultima poza, m-am indreptat spre locul de domicliu cu promisiunea si angajamentul ferm de a reveni si la anul.
Parca asa am promis si anul trecut si m-am tinut de cuvant.
Nu vad de ce nu m-as tine si acum..:D

One response so far

 

« Prev - Next »