Nov
28
2011
Gratiile reprezentau in mitologia greaca (preluate si de catre romani) personificari ale frumusetii si charme-ului feminin. Erau trei la numar: Aglaea (Splendoare), Euphrosyne (Voiosie) si Thalia (Inflorire). Romanii bineinteles le-au preluat cu alte nume, iar termenul de Gratii de mai sus tot de la ei l-am imprumutat (Gratiae). Desi este unanim acceptat ca tatal lor era insusi Zeus, exista surse (Nonnus, in cel mai lung poem al antichitatii, Dyonisiaca) care afirma ca ele sunt fiicele lui Dionysus (Bacchus, prin filiera romana), binecunoscut ca si zeu vinului si vinificatiei, plus activitatile convivialo-bahice adiacente. In majoritatea reprezentarilor care au ajuns pana in timpurile noastre, ele sunt infatisate dansand in cerc, cu cununi de lauri pe crestet, fiind considerate zeite care celebreaza frumusetea, farmecului si creativitatea umana. Citeste in continuare »
Tags: 2008, Cuvee Charlotte, SERVE
Nov
25
2011
Am avut ocazia aseara in Pitesti, sa ma intalnesc din nou cu cateva vinuri ale celor de la Oprisor. In aceleasi auspicii ca data trecuta. Cu o parte din ele m-am mai vazut si in trecut aici, aici si aici. Aseara am completat seria de Caloian-urilor cu:

Sauvignon Blanc 2009 cu o culoare de un galben pai cu straluciri de nuante verzui. Un nas corect, cu citrice (grapefruit, lamaie), ceva note florale (tuberoze) si de fan proaspat cosit. Un atac nu foarte acid, un corp usor spre mediu. Aromele se dechid bine in gura. Aciditatea mai pronuntata apare pe final, treptat, bine integrata, mentinandu-se si in postgust alaturi de notele citrice. Un vin crocant, proaspat, de baut la o masa cu peste (preferabil ceva mai gras: un somon, crap, somn, scrumbie sau ce mai gasiti ), cum sta bine unui Sauvignon Blanc de consum curent, corect in exprimare si bine echilibrat. Verdict final : un vin Bun cu un RPC Acceptabil (in jur de 25 lei in magazinele de specialitate sau pe net.)
Citeste in continuare »
Tags: Caloian, Crama Oprisor, Vestitor
Nov
24
2011
Asa cum v-am promis in postare anterioara, revin cu partea a doua, de fapt continuarea “degustarilor” pe la standuri:
De la prietenii de peste Prut am incercat de la Et Caetera un Sauvignon Blanc in stil Chile, usor, fresh, citric, care mi-a placut destul de mult si un Chardonnay “crescut” in baric moldovenesc care vorbeste pe tonuri reduse despre vanilie, pere si ceva unt toate aranjate pe un corp mediu-usor. Din ce am inteles de la anul se va trece si aici la baric frantuzesc. Merlot baricat in lemn frantuzesc cu un corp usor si arome de visina, prune si tanini moi, rotunzi, cam fara expresie totusi. Pe final, un Rose Crescendo facut din Cabernet Sauvignon, usor, cam apos cu note de trandafir, miere. Mi sa parut cam “subtire” la corp gama lor, desi Sauvignon-ul e destul de reusit. De la F’autor am trecut in revista un Riesling de Rhin care nu mi s-a parut o realizare deosebita, apoi un Traminer superb, care mi-a placut foarte mult cu note de lychee, caise si piersici, elegant, deosebit de tot ce am gustat in gama albe. Apoi un cupaj popular F’abula de Cabernet si Merlot, cam inexpresiv, subtire si neintegrat. Citeste in continuare »
Tags: 2011, Goodwine, Noiembrie, Targ, Vinuri