Nov 22 2011

GoodWine Noiembrie 2011 – Episodul I

Published by under Degustari,Diverse

 

In primul rand, iar ma vad nevoit din nou sa impart informatiile in doua postari diferite, lucru de care mi-am dat seama dupa ce am scris 6 pagini in Word cu caractere de 12, imposibil de urmarit in mod coerent cap-coada chiar si de catre subsemnatul fara a acuza o oboseala inerenta. In concluzie, nu pot pretinde altora sa parcurga toata informatia o data, decat eventual sa corecteze sau sa completeze informatiile de mai jos. De aceea va exista o continuare, un episod doi la relatarea de mai sus. Asadar predau legatura…. Citeste in continuare »

9 responses so far

 

Nov 18 2011

Intalnire (reusita) cu vinurile Prince Stirbey

Published by under Alb,Degustari,Dragasani,Rosu,Sec

 

Aseara, la Restaurantul “Dolce Vita” din Pitesti, am avut parte de o “intalnire” cu vinurile celor de la Stirbey. Aceasta a avut forma unei degustari intr-un atmosfera relaxata si calduroasa, intretinuta de focul din semineu, cadru perfect pentru vinurile rosii excelente ale lui Oliver Bauer, oenologul celor de la Domeniile Stirbey. Nu are rost sa mai prezint producatorul, sunt deja cunoscuti in peisajul viticol de la noi si oricum voi lasa expunerea pe larg pentru cand voi ajunge la ei la crama. Ce voi aminti insa, si ce spun intotdeauna cand aduc vorba de ei, este efortul laudabil al lui Oliver de a promova soiurile romanesti specifice zonei printr-o maniera de vinificare care nu intervine foarte mult asupra strugurelui si il lasa sa exprime in primul rand calitatile terroir-ului de Dragasani, unde a fost cultivat. Mai multe despre filozofia celor de la Domeniile Stirbey puteti afla din interviul de aici pe care chiar va invit cu caldura sa il cititi. Ar merge lipit si pe usile unor crame mari de pe la noi, care isi cam bat joc cu o abnegatie demna de cauze mai bune, de calitate, traditie, istorie si implicit de consumatori.

Nu voi acorda calificative si punctaje, acestea sunt pentru degustarile “mai pe indelete”, dar cunoscand preturile vinurilor de la Stirbey, cel putin la cele albe, dar si la unele rosii, raportul calitate/pret este unul bun. Nu sunt vinuri tocmai ieftine, dar compenseaza enorm si decisiv la capitolul calitate. Deci pe scurt :

 

Cramposie Selectionata: am mai discutat de ea aici….nu este un vin propice unei degustari de o seara rece de noiembrie (cel putin din puntul meu de vedere). Mai degraba de o zi torida de vara. Desi m-am intalnit cu acelasi vin cu o aciditate vioie si note citrice si florale, parca m-am bucurat mai mult de el asta vara…deci si contextul degustarii conteaza. Nu stiu de ce mi s-a parut ca pe final am simtit ceva note de varza murata (sauerkraut) care mi-au adus aminte de un vin de la Casa Isarescu care chiar deborda de asa ceva. O fi vreo bacterie specifica zonei :), stiu ca asa ceva poate aparea in urma fermentatiei  malolactice. Oricum este aproape imperceptibil si e posibil sa fi fost o parere…voi mai investiga pe viitor…

 

 

Tamaioasa Romaneasca Sec: corp mediu, clar mai grea decat Cramposia, arome specifice, de busuioc, plus mere,  si ceva fructe exotice ,dar mai slab exprimate. Alcool bine integrat,aciditate medie, postgust mediu cu nuante de muscat. Cred ca anii de consum de Tamaioasa dulce si demidulce ne-au afectat “psihic”, deoarece mi sa parut ciudat  sa am aromele specifice de soi in pahar si apoi sa nu simt dulcele in gust. Cu toate acesta, un exercitiu reusit.

 

 

 

 

Negru de Dragasani 2009: Un soi tipic zonei Dragasani care arata un caracter specific in comparatie cu varietatile internationale clasice, cu arome de visine, dude si  notele de condimente (piper, cuisoare), tutun, piele. Are o aciditate mai mare decat a Fetestii de mai sus, dar alcoolul ii confera un corp rotund, care reuseste sa o echilibreze, final mediu, condimentat, o reusita pentru vinificarea unui soi autohton.  Dupa aplicarea un “Clef de Vin” timp de 3 secunde  (teoretic o invechire de 3 ani) a evoluat mult mai catifelat si bine integrat sub aspectul aciditatii si al corpului, deschizandu-se aromele de fructe (visina, fructe de padure, magiun de prune).

 

 

 

 

Feteasca Neagra 2008: este varianta “serioasa”, baricata, de genul Eclipse de la Basilescu, dar parca mai integrata si mai reusita dupa parerea mea. Oricum si anii in sticla si-au spus cuvantul. Corp mediu spre greu, arome de visina, prune, fructe de padure, cafea, vanilie, condiment (piper) armonios imbinate. Post-gust lung, cu visine si condiment,  tanini catifelati, dar bine reprezentati, lemn aproape integrat (vinul a fost bine aerat in prealabil), cam de baut acum sau intr-un an.

 

 

 

 

Tamaioasa Romaneasca Dulce: aici domina, pe langa notele specifice soiului, fructele exotice (ananas, banane, fructul pasiuni, etc.). Un vin bine lucrat, cu un corp pronuntat, specific vinurilor dulci, cremos dar, foarte important,  cu o aciditate placuta care il sustine, acesta neparand nici un moment plat. Un vin dulce excelent: o Tamaioasa pe placul publicului feminin, vinificata in stil clasic, cu zahar rezidual, care era pacat sa nu fie produsa, tinand cont de “sora” ei mai acida de mai sus.

 

 

Cam atat de data aceasta. O seara reusita in care am aflat ca si in Pitesti exista pasionati de vinuri bune, doar ca ne gasim mai greu unii pe altii.

Per ansamblu, inca o intalnire cu vinurile celor de la Stirbey care mi-a confirmat preocuparea lor catre calitate, impletita, foarte important, cu pasiunea pentru soiurile autohtone. Rar gasesti la noi un producator care sa aiba un portfoliu de soiuri romanesti atat de diversificat si la un nivel de calitate atat ridicat.  Sunt curios la Goodwine sa incerc Merlot-ul in editie limitata si Novac-ul despre care am auzit ca ar fi destul de “fresh”.

 

11 responses so far

 

Nov 16 2011

Evaluarea vinurilor: cum am ales sa fac ordine in haos…sau nu!

Published by under Diverse

 

Long story short: m-am hotarat cum sa fac cu sistemul de notare al vinurilor. De fapt gresesc, nu este un sistem de notare, este unul de apreciere personala. Asa cum spuneam pe la inceputurile blog-ului, cred ca trebuie sa exista o ordine in haos, asa ca trebuie sa am un sistem de clasificare sau delimitare intre vinurile pe care le incerc. Acesta nu este unul propriu si inventat de mine, dar foarte mare atentie: este unul personal. Adica se bazeaza pe preferintele proprii si personale. Spun asta in lumina aparitiei eventualelor si viitoarelor polemici cu privire la un vin sau altul. Emit doar pareri proprii si personale si atat. Nu sunt recomandari de cumparare, de imbunatatire, de fixare sau modificare a pretului, etc.  Bineinteles pot fi contrazis si chiar imi place sa fiu contrazis, dar cu argumente care strict de subiectul abordat…

Dupa o perioada de studiu si de acomodare cu mediul virtual si cu exprimarea “in scris” a parerilor despre un vin sau altul, am ramas la concluzia ca imi este imposibil sa acord puncte unui vin. Este un impas (sau blocaj) personal care tine de o multitudine de factori, unii dintre ei enumerati aici. Oricum, problema este aprig disputata pe toate meridianele vinului, iar o parte dintre parerile “autohtone” (sau sistemele de notare) le puteti gasi mai mult sau mai putin sintetizate aici, aici, aici sau aici.

In urma efoturilor de “research” pe acesta tema am dat de un fisier PDF dragut  (how_we_rate_wines) luat de aici si care sumarizeaza in linii mari abordarile clasice in notarea vinurilor (si nu numai). Pentru ca am afirmat mai sus ca ma aflu in imposibilitatea (recunosc, putin voita) de a  acorda puncte si cum apelarea la dopuri, pahare, stele, struguri, butoaie pentru a nota un vin mi-ar complica si mai mult efortul cognitiv, am sa apelez la un sistem pe care il foloseam si pana acum, doar ca nu era explicit declarat: am sa evaluez vinul respectiv pe o scara nominala in cinci trepte:

 

Slab…..Acceptabil…..Bun…..Foarte Bun….. Excelent


In plus, pentru a fi consistent cu principiile enuntate intr-un post anterior am sa precizez alaturi de opinia privind vinul si parerea personala cu privire la celebrul raport/pret calitate (RPC), care poate lua oricare din formele de mai sus.

Pornind de la introspectie personala, acest sistem dual de apreciere vine, cred, dintr-o deformatie profesionala; noi economistii privind totul prin prisma valorii intrinseci si a pretului. In plus, exista o vorba care sigur va placea multora:  “Good value makes wine taste better”.

Apoi sper ca ma va ajuta sa delimitez partea de evaluare stricta a vinului, de pretul care este cerut pe acesta si care automat influenteaza perceptia. Ceea ce trebuie inteles clar si George a spus bine aici: un vin de 20 de lei nu se compara cu unul de 80 de lei, dar poate avea un raport pret/calitate superior. Oricum chestia asta cu pretul o estimez in functie de starea economica actuala din Romania (venituri, nivelul general al preturilor, etc.).  Recunosc ca este o apreciere destul de subiectiva si tine de fiecare persoana (“buget”) in parte.

Asa ca daca cititi despre un vin ca este “Foarte Bun” dar are un raport/pret calitate “Slab”, nu inseamna ca nu merita cumparat si incercat, inseamna pur si simplu ca eu prefer altceva in bugetul respectiv. De fapt, pe scurt: daca va permiteti (financiar) sa ignorati raportul calitate/pret (RPC), faceti-o! Nu veti avea parte de nici o dezamagire, chiar din contra, va v-a ajuta sa intelegeti mult mai bine lumea vinului.

Exceptie de la regulile de mai sus vor face vinurile cu care “ma intalnesc” pe la targuri (nu tocmai un mediu propice sa iti dai cu parerea si sa tragi concluzii finale despre vinuri si RPC-uri) sau cele care nu au iesit inca pe piata sau sunt in editii extrem de limitate si nu se gasesc in comert (din motive evidente de lipsa a etalonului pret).

Si o ultima idee foarte importanta: cititi descrierea pe care o fac vinului. Din ea aflati mult mai multe despre acesta si cum am ajuns la estimarile respective. Este extrem de probabil ca gusturile fiecaruia sa difere de ale mele…asa ca puteti afla ce am gasit eu in vinul respectiv si daca va intruneste preferintele personale.

 

P.S. Deja ma gandesc ca unele dintre atributele de mai sus au grade de comparatie:  “Bunut”, “Slabut”, “Foarte Bun spre Excelent ?” 🙂

Imaginea de mai sus a fost preluata de aici, unde gasiti si o prezentare pe scurt a abordarilor internationale in domeniu.

 

8 responses so far

 

« Prev - Next »