Oct 17 2011

Lacerta Winery: un templu al modernismului in lumea vinului romanesc

 

Desi a trecut ceva timp de cand am vizitat Crama celor de la Lacerta („lalofonie”?) amintirile imi sunt inca vii in memorie: o pozitie de vis, o priveliste superba peste dealurile incarcare cu viile pe rod si o dotare tehnica de exceptie.

Drumul pana acolo, adica partea care tine de “specificul” local este la fel cum erau cele catre conacele boieresti descrise in romanele lui Duiliu Zamfirescu: desfundat si plin de praf, un drum pe care nu ai vrea sa te afli dupa o ploaie cat de cat mai insemnata. Dar asta nu este vina proprietarilor ci mai degraba rezultatul unui model complicat si paradoxal de dezvoltare rurala,  specific Romaniei.

In fine, Crama este una “scoala” pentru industria vinului “new age” sau “new world” cum vreti sa ii ziceti: investitie de la zero, sprijinita si cu fonduri europene, totul nou si de ultima generatie, design modern care arata foarte bine pe culmea dealului imbracat in vii. Daca ma intrebati pe mine, ar fi stat mai bine un conac boieresc in stil brancovenesc, dar aici vorbim despre o crama functionala, contruita sa produca vin si mai putin sa impresioneze turistul ocazional cu specificul arhitectural al locului. Dar stati, trebuie sa ma corectez: exista langa crama noua Conacul Dorobantu, opera arhitectului Ion Mincu, restaurat de catre noii proprietari in 2005. Probabil insa ca noua cladire reuseste sa eclipseze farmecul vechiului conac, daca am trecut asa repede cu vederea acest aspect. Citeste in continuare »

2 responses so far

 

Oct 12 2011

Despre Caloian Feteasca Neagra 2010 si Revolutia Romana

 

 

Despre Gama Caloian acelor de la Oprisor am mai scris aici. Adica despre Zinfandelul Alb, o idee de marketing destul de reusita, vin corect si interesant.  Zilele trecute mi-a trecut (sic!) prin fata o Feteasca Neagra din aceeasi gama. Nu stiu daca numarul de sticle este limitat ca la Zinfandel Alb, cert este ca si Feteasca Neagra, daca nu ma insel, a fost creata de acelasi autor: Liviu Grigorica.

Asa cum sta bine oricarui lucru atins macar un pic de specificul romanesc, pentru Feteasca Neagra nu exista o idee clara despre cum ar trebui sa fie si sa arate, inca se fac experimente pe la mai toti producatorii, fiind mult trambitata ca soiul cu care am putea sa “rupem gura” strainatatii.  Imi este teama sa nu se intample ca la copilul cu mai multe moase,  sa nu ajunga sa moara “speranta”, fara sa confirme vreodata. Daca iau la rand sticlele de Feteasca Neagra de pe rafturile magazinelor sau de prin HORECA, personal, pot confirma ca zicala “cate bordeie, atatea obiceie” se aplica consistent la noi si in industria vinului. Unii o fac mai spre Pinot Noir, altii spre Merlot sau Cabernet Sauvignon, ca sa nu mai amintesc de valul de “plonk” pe care aveti ocazia sa il gasiti daca va aventurati in jurul pragului psihologic  de 10-12 lei/sticla. Citeste in continuare »

39 responses so far

 

Oct 08 2011

S.E.R.V.E. – Noblesse oblige

Published by under Ceptura,Diverse

 

 

Spuneam in urma cu doua postari ca voi face cate o scurta prezentare (nu atat tehnica ci mai mult din punct de vedere al perceptiilor personale) a cramelor pe care le-am vizitat pe 1 octombrie. Ordinea este chiar cea in care le-am vizitat in ziua respectiva si as putea spune ca a fost chiar providentiala.

Pentru cei care nu stiu, S.E.R.V.E. este acronimul de la Societatea Euro Romana de Vinuri de Exceptie. Si intr-adevar unele vinuri create aici sunt chiar de exceptie. SERVE  produce vinuri bune indiferent de gama: de la Vinul Cavalerului la celebrele sale Cuvee-uri (Amaury, Chalotte si Alexandru), trecand prin gama destinata HORECA: Terra Romana. Si ei sunt constienti de asta, rar intalnindu-se la noi cazuri (eu personal nu mai am cunostinta de vreunul) in care producatorul sa doreasca sa isi rascumpere direct de la clientii finali un vin propriu, asa cum vor cei de la SERVE sa faca cu renumitul Cuvee Charlotte din recoltele 1999, 2000 si 2003. Citeste in continuare »

3 responses so far

 

« Prev - Next »