Aug 22 2011
Despre (inca) un vin verde…
Dupa ultimul “review” la un vin verde pe care l-am scris, remarcam existenta in Auchan a unui alt specimen (cel in cauza nu se mai importa) pe care, din pura curiozitate, am fost obligat sa il incerc. Despre vinul verde nu mai povestesc, gasiti detalii in postarea anterioara. Mostra de fata se numeste Tribuno si asa cum sta bine unui produs de hypermarket este rezultatul eforturilor conjugate ale producatorului (Vinho Borges), retailerului (Auchan) si importatorului (Cramele Recas, apare pe undeva pe sticla). Rezultatul are 9% alcool, vine din Portugalia si costa (dupa ce a trecut prin toate lanturile distributiei de mai sus) aprox. 14 lei. Asadar:
Culoare: un galben pai extrem de deschis, aproape clar, unul dintre cele mai “decolorate” vinuri cu care m-am intalnit. Daca mai punem la socoteala si faptul ca sticla are tente albastre, care albesc si mai mult produsul final, rezulta un efect destul de “incitant” si o sticla care sare in ochi printre valurile galben-oxidate (sau oxidative, sic!) ale vinurilor autohtone.
Nas: destul de puternic, fructat, chiar impresionant, tinand cont de culoare (care te trimite cu gandul la apa) plus ceva note minerale
Gust: Desi ma asteptam la ceva similar Casal Mendes, acesta este altceva. Are bineinteles acelasi caracter petiant specific vinurilor verzi, dar in plus are complexitate si corp. Nu este la fel de subtire si usor ca celalalt (care parea un sprit usor facut cu un Sauvignon Blanc mai de soi). Este complex, catifelat, dar in acelasi timp crocant si tanar.
Un atac cam prea acid (dar care nu sare calul), cu note citrice si de “stone fruits” (caise, piersici), urmat de note minerale bine integrate unui corp mediu care mai domoleste din aciditatea initiala. Finalul este mediu-scurt, caracteristic unui vin fara mari pretentii, dar care nici nu dezamageste. Una peste alta m-a surprins placut, mai ales la nivelul aromelor si complexitatii fata de Casal Mendes si in consecinta il recomand ca fiind o alegere fericita pentru un sprit intr-o zi torida, insotit de ceva preparate culinare din zona pestelui slab sau al fructelor de mare…chiar un piept de pui la gratar marinat cu lamaie.
Tinand cont de cine este produs (Vinho Borges) am o vaga banuiala, pe care voi incerca sa o confirm printr-o degustare ulterioara, ca e acelasi lucru cu celebrul Gatao alb produs ce aceeasi casa. Deci un fel de pisica deghizata… Poza nu am gasit pe net pe niciunde, referintele cu privire la nume duc spre un vin produs de Borges pentru marii retaileri (Auchan). De ratat nu o sa il ratati la raft, datorita culorii sticlei si a etichetei de smarald caracteristice vinurilor verzi.