Problemele cu care se confrunta economia elena sunt deja arhicunoscute…datorie publica prea mare, somaj, restrictii bugetare (la modul ca nu se mai acorda al 14-lea salariu la bugetari..), manifestari de strada, etc. Cum poate in aceste conditii de austeritate grecul obisnuit sa isi mai indulceasca putin supararea? Sa nu spuneti Lacrima lui Ovidiu ca nu e cazul..:). Ovidiu era roman. Au si ei variante de vin dulce-licoros. Eu stiu doua: Muscat de Samos (alb) si Mavrodaphne (Mavrodafni) of Patras (rosu).
In continuare o sa vorbim despre cel de al doilea, Mavrodaphne of Patras. Bineinteles se produce in regiunea Patras din nord-vestul extrem al Peninsulei Peloponez, in stil de vinificare “solera” din soiul de strugururi cu aceeasi denumire, uneori in cupaj cu Korinthiaki negru, cum este si cazul de fata. Alcool 15%, zahar 130g/l, il gasiti la Real pe la un 20 de lei, varianta produsa de Kourtakis SA. Genul acesta de vin este folosit destul de des si in bisericile grecesti la impartasanie, existand de asemenea si varianta “single vintage”, dar mult mai scumpa decat varianta “blend”, cum este cea de fata.

Culoare: Rosu deschis, rubiniu, stralucitor, chiar spre un chihlimbar mai inchis
Nas: Intens, aromat, specific vinurilor de desert, cu arome de fructe confiate (prune, smochine, curmale) si stafide, note subtile de ciocolata neagra si caramel.
Gust: Atacul este extrem de dulce, specific vinurilor licoroase, de desert, cu stafide, smochine si ceva prune uscate, urmat de o aciditate medie care “salveaza” vinul si ofera un post-gust lung cu note de ciocolata si caramel, alaturi stafide gabene. Alcoolul se simte, dar nu foarte pronuntat fiind destul bine integrat cu zaharul.
Pentru amatorii de puncte, vinul a primit 84 pct. de la Parker (Wine Advocate) si 88 pct. de la Wine Spectator. In treacat fie spus Muscat-ul de Samos (se gaseste tot in Real) a primit 86 de pct. de la Parker ceea ce ma face curios cu privire la acesta (l-a incercat cineva?).
In concluzie, un vin bun de desert, care merge bine in doze mici, cu chestii dulci sau cu ciocolata, caracterizat de o aciditate bunicica, dar nu stralucitoare. O alternativa extrem de tentanta si sub aspectul pretului la autohtonul “Lacrima lui Ovidiu” 5 ani, care, in varianta actuala, te cam face sa plangi dupa ce era odata acest vin.
Tags: Grecia, Licoros, Mavrodafni, Mavrodaphne, Patras, Rosu