Jul 13 2011

Democratizarea Barrique-ului: o lectie de globalizare in lumea vinului

Published by under Altele

 

Comentand impreuna cu Bogdan un post recent de pe blogul lui Ionut Ciobanu am trecut la un moment dat prin subiectul “aromelor”  unui vin, care ar trebui sa fie naturale, provenite din struguri, drojdie si lemn. Desi sunt prefect de acord cu acest mesaj si il imbratisez cu entuziasm, cred ca industria vinului de astazi s-a departat destul de mult de idealul care ii este prezentat consumatorului: adica un vin cat mai natural si cu putine interventii “chimice”. Desi tehnic se pot gasi argumentatii contra, la nivel conceptual cred ca putem deja vorbi de  vin cu “aromatizat cu lemn”. Citeste in continuare »

10 responses so far

 

Jul 05 2011

Chardonnay Domeniul Coroanei Segarcea

 

Satul fiind de experientele nefaste din ultima vreme in domeniul vinurile albe am decis sa apelez la un producator mai serios. Si pentru ca de cateva zile e mai rece afara am decis ca vremea permite un Chardonay in detrimetnul unui Sauvignon Blanc sau vreun soi neaos mai sprintar si racoritor.. .Dupa cum scrie la carte, Chardonay are o tipicitate de soi mai redusa si reflecta adesea “terroir-ul” locului sau stilul de vinificatie al producatorului. Cel putin mie asa mi se pare…cu Chardonnay totdeauna ai surpriza la ce poti gasi in sticla, de la vinuri corpolente cu arome grele de unt si cu senzatii dulci pana la cele crocante, chiar minerale cu aciditate ridicata, despre care poti jura ca sunt Sauvignon Blanc-uri. Citeste in continuare »

9 responses so far

 

Jun 28 2011

Daca e vara e verde…Vinho Verde: Casal Mendes

Published by under Alb,Portugalia,Sec

 

In cautarea unui vin usor de vara, m-am intors la un “old reliable” pe care il aveam prin casa de cateva luni. Cand l-am baut prima data a fost in urma unui post de pe blogul lui George, vara trecuta si a facut o impresie foarte buna atat mie cat si “anturajului”.

Este vorba despre un “vin verde” (Vinho Verde) produs in nordul Portugaliei, un vin simplu, necomplicat, putin alcolizat (parca 9% alcool) si destul de petiant pentru a fi pe placul bautorilor de “spritz” autohtoni…Este un cupaj de Azal cu Pederna, s-ar putea sa nu fi auzit de aceste soiuri, sunt specifice mai mult producatorilor mici, traditionali, care le cultiva in general in gradini impreuna cu legume si alte culturi…un fel de bolte de vita de la noi..:) Citeste in continuare »

6 responses so far

 

« Prev - Next »