Jun 24 2011

Ce au in comun AC Milan si Internazionale Milano: Garganela/Pinot Grigio, Caldirola, Italia

Published by under Alb,Altele,Italia,Pinot Gris,Sec

 

Datorita unei perioade mai incarcate, am luat o scurta si frustanta pauza de la activitatea jurnalistica…oricum intre timp am vazut ca o parte dintre colegii de microblogosfera au avut o intalnire mai mult decat placuta la Iasi, alt motiv de frustare peste care trebuie sa trec, dar ma bucur pentru intalnirea lor reusita..Maybe next time!

In ultima perioada se pare ca vara si-a intrat  in drepturi, ca sa folosesc o sintagma des auzita pe la stiri in lunile de iarna alaturi de celebra “iarna ne-a luat prin surpindere”…E, de data asta vara ne-a luat prin surprindere, cel putin pe mine, de cateva zile temperatura urcand constant peste 35 de grade…Se impun astfel  vinurile usoare, racoritoare, seci, putin „Frizzante”,  bine racite pentru a contracara cat de cat canicula. Dar bineinteles consumate cu moderatie si nu in mijlocul zilei; alcoolul si caldura nu fac casa buna… Citeste in continuare »

10 responses so far

 

Jun 17 2011

Murfatlar (Zestrea!?!?) Pinot Noir “innobilat” cu Merlot, 2005

 

Am sa fiu scurt, partea de “introducere” si am prezentat-o in postul de mai jos. Daca vreti sa stiti despre ce este vorba citi mai jos.

Culoare: caramiziu deschis care degradeaza spre transparent la marginea paharului,  tulbure, opac, fara claritate, sters

Nas: miroase a alcool, a vin bahlit, copt, si paradoxal aduce la miros cu “Lacrima lui Ovidiu” sau a vin licoros, cu miros greu de fructe confiate, curmale smochine, nuci.

Gust: Desi cele prezentate mai sus indica clar un vin de nebaut, copt si degradat, dupa tehnica “sip and spit” avem: NIMIC!. Cea mai apropiata comparatie este un suc de “fructe de padure” din comert, o marca “no name” fara gust clar,care vreti voi, din aceea cu chimicale multe, care a stat afara si si-a pierdut continutul de CO2. Efectiv o zeama colorata cu o vaga urma de tanini. Ciudat ca si alcoolul la care ma asteptam dupa miros, a disparut aporape in totalitate, iar de aciditatea specifica Pinot Noir-ului nu poate fi vorba. Lasa in schimb un postgust de fructe confiate, smochine, curmale specifice unui vin licoros. Si iara ma intorc la Lacrima lui Ovidiu, pentru ca dupa miros si postgust  seamana; o fi vreo clona nereusita, “an evil sister“ sau nu am invechit-o eu cum trebuie (sic!)…sau…ma opresc aici.

Sfat: Pentru consumatori: De data aceasta nu ascultati producatorul si nu incercati sa invechiti cupajul de fata; nu va pot sfatui nici sa il beti proaspat. Pentru producator(i): nu scrieti pe sticla ca un vin castiga prin invechire, ca devine catifelat si caramiziu; unii s-ar putea sa va ia in serios (voluntar sau involuntar in cazul meu) si nu innobilati Pinot Noir-ul cu zahar si Merlot. Parerea mea!

 

14 responses so far

 

Jun 16 2011

Miracolele oenologiei romanesti: Murfatlar!

 

Nu va ganditi la prostii sau la D-nul Presedinte…e vorba de o banala sticla de vin . Pe care sunt sigur ca ati trecut-o cu vederea prin periplurile voastre prin supermarket-uri dar care revolutioneaza stiinta oenologiei mondiale.

Un mic giuvaier, o nestemata nedreptatita de consumatori si de presa de specialitate. Nici eu nu as fi observat miracolul oenologic daca nu as fi citit un post despre surata ei Aici. Mi-am adus minte ca am si eu “Zestre” (am fost dotat de catre un prieten cu ea) prin casa de vreo 5 ani, o sticla de murfatlar. Si zic ia sa vedem ce e, ca nu mai stiam ce varietal posed.

O scot din dulap, unde statea culcata special pentru invechire (sic!) si ma uit pe eticheta. Zice Pinot Noir. Zic bun…catifelat, greu de facut, complex…sigur nu arata a Pinot Noir ca nu poti sa bei Pinot Noir la 10 lei (2,5 euro) sticla. Dar stop! Ma uit si citesc mai jos, sub Pinot Noir: “INNOBILAT cu Merlot”. Aoleu! Cum suna inca o data: “Pinot Noir innobilat cu Merlot”. Va spun eu: suna intr-un mare fel. Iata cheia de bolta a vinificatiei acestui soi pretentios: innobilarea ……cu ce? Cu Merlot-ul, care e mai nobil (deduc pe care de consecinta). Ghiciti ce a iesit din innobilarea asta? Da!!! Un vin Demidulce!

Iata deci, pentru vinficatorii din Burgundia (patria Pinot Noir-ului zicese, de calitate) cum se face un Pinot Noir adevarat: Se ia Pinot Noir, se innobileaza cu Merlot (deja cred ca se intorc in mormant toti Ducii de Burgundia) si se vinifica Demidulce cu zahar (de sfecla) rezidual. Descoperirea celor de la Murfatlar este demna de un Oscar!

Dupa socul initial si impartasirea lui cu autorul postului original, zic: poate intre timp s-au mai trezit, auzisem ca au rebranduit gama Zestrea si zic: poate or fi schimbat eticheta (vinurile probabil au ramas aceleasi). Si intru pe site sa vad cum s-a innoit Zestrea de la Murfatlar.

Pe site stupoare…iti ia minim 2 minute sa intri pentru ca trebuie sa treci de un flash superb care nu are optiune de “Skip”, deci tre sa il parcurgi de cate ori vrei sa intri pe site. Acolo e un adevarat “Quest” gen “Monkey Island” (cunoscatorii care si-au pierdut noptile cu acest joc stiu despre ce vorbesc) in care trebuie sa alergi prin vie pe soare si pe ploaie dupa vrabii si musculite si intr-un final apoteotic fugaresti disperat cu mouse-ul o soparla hiperglicemica iesita dintr-un melc pentu ca ,in fine, sa ajungi la “comoara”: site-ul propriu zis. Si asta se petrece de fiecare data cand intri: intri de 10 ori faci jocul de 10 ori….

In fine bucuros ca am rezolvat inca o data puzzle-ul cu soparla si melcul (apropo, daca nu va descurcati si nu ati jucat “Quest”-uri niciodata, vedeti ca aveti in stanga sus optiunea de “Help” care va arata unde trebuie sa faceti click..dar nu cautati “Skip” ca nu aveti nici o sansa)  intru pe site si o muzica chinezeasca, cu armonii de xilofon menita sa ma linisteasca dupa alergatul prin vie ma intampina…Ma linistesc si caut infrigurat zestrea. Gama Zestrea nu va ganditi la alta zestre.

Si o gasesc…”scroll down” la Pinot Noir si scrie: Pinot Noir si Merlot, dar pe sticla, teroare, nu se vede daca apare si innobilat, eu pun pariu 90 % ca apare. Deci Murfatlar inca innobileaza Pinot Noir cu Merlot, inca e Demidulce si presupun ca inca se vinde.

Nu mai am nimic de adaugat decat FELICITARI pentru realizarea oenologica de exceptie si asteptam medaliile de aur de la concursuri!

Dar sa citim si contraeticheta cu parerea producatorului despre vin  (e aceeasi la sticla din 2005 ca textul de pe site): “Vin rosu, fin si elegant, armonios, lejer si prietenos (n.a. ce vreti mai mult?). Are o culoare rosie in faza tanara, degradand spre rosu caramiziu la maturitate (sic!). Prin invechire capata o catifelare deosebita. (n.a.: este ca asta e tare: e indicata invechirea). Se serveste la temperatura de 15-16 grade alaturi de preparate de vitel si vita in special, vanat usor (n.a.: exista deci si vanat usor), branzeturi fermentate si nesarate (aici ma chinui sa ma gandesc la una..poate branza de burduf, da stiam ca se pune sare?!?!). Sortiment traditional obtinut prin cupajarea soiurilor de pinot Noir si Merlot”

Deci iata culmea oenologiei: un Pinot Noir innobilat cu Merlot, destinat invechirii care se “intelege” bine cam cu tot spectrul gastronomic. Eu declar ca din intamplare si grija pentru sanatatea personala am urmat indicatiile producatorului si m-am abtinut sa beau nectarul de mai sus, procedand constiincios la invechire.

Am obtinut “degradarea” de culoare de mai sus si ceva in plus: depuneri pe fundul sticlei si pe gat. Stiu ca astea sunt specifice vinurilor de clasa care prin invechire dau nastere la asa ceva si trebuie filtrate cu atentie, la lumanare. Deci inca o confirmare a  faptului ca am in fata un vin exceptional.

De aceea cred ca cea mai inteleapta alegere este sa  procedez in continuare la invechire si sa il desfac doar la o ocazie  speciala (chiar ma gandesc ce ocazie,  ca ma inteleg bine cu toata lumea si nu am pe nimeni sa otravesc).

Sau sa fiu egoist si sa il desfac singur? Mai degraba inconstient…

Later Edit: Observ ca se poate intra si direct pe site daca dati clik pe a doua poza cu Murfatlar, nu pe cea cu Murfatlar Vinul. Eu credeam ca a doua este cu date despre companie (corporate site) dar se pare ca nu e asa. E vina mea si imi asum greseala de perceptie…am crezut ca unde scrie “Vinul” sunt prezentate vinurile…dar se pare ca logica este alta la Murfatlar.

 

8 responses so far

 

« Prev - Next »