Oct 07 2013
Critica de vin in Romania are EURO 5 si filtru de particule
Eu sunt (inca) nelamurit in ceea ce priveste subiectul “critic de vin” de pe la noi. Stiu in mare parte ce presupune critica literara, critica de teatru, de film, etc. Pentru ca am mai citit niste critici de acest gen si intr-adevar aratau a critici. Dar critica de vin autohtona nu am citit. Cel putin nu din partea criticilor de vin. Citesc critica de vin din partea consumatorilor, a concurentei, a unor blogeri, dar nu din partea criticilor de vin.
Daca nu as fi la curent cu evolutiile de pe mapamond as putea crede ca acest gen de critica, critica de vin este o specie mai aparte. Una in care autorul incearca sa acopere in cuvinte mestesugite neajunsurile licorii pe care tocmai a incercat-o. Pe principiul “e imposibil sa nu ai nimic de bine de spus despre un vin. Indiferent cat de prost e!” Sau daca ai ghinion, ca si critic de vin zic, sa te intalnesti cu exemplare chiar nereusite, poti afirma din postura si statutul pe care ti le dau titlul de critic de vin ca: “Acest vin are un defect genial!”. Si te-ai scos! Ai mai evitat cu eleganta unui triplu axel gratios ocazia unei critici sanatoase si pertinente. Pentru ca rolul unui ciritc de vin in Romania este exact pe invers: sa gaseasca cuvinte si contexte alese ca sa acopere defectele vinurilor pe care le prezinta. Un fel de contra-critica, daca vreti.
Bag seama asadar ca in materie de vin, critica de pe la noi este cumva antagonica definitiei data de DEX:
“CRITICÁ, crític, vb. I. Tranz. A dezvalui lipsurile, gre?elile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stari de lucruri (aratand cauzele si indicand mijloacele de indreptare).”
Este ca si cum te-ai duce la o piesa de teatru groaznica si pentru ca esti prieten cu regizorul si actorii, iesi de acolo si spui ca decorurile au fost superbe, cladirea este perfect restaurata, acustica este excelenta, scaunele confortabile si doamna de la casa de bilete fermecatoare. Dar nimic despre piesa…eventual poti aminti numele, ca sa stie publicul la ce sa cumpere bilete.
In conditiile acestea sa te definesti ca si critic de vin este cumva peiorativ si un pic desuet. Cand mai degraba s-ar aplica temenul “apologet de vin”.
La noi critica de vin traieste timpuri de impliniri marete. Sub toate aspectele: nu avem vinuri care lasa de dorit, toate sunt bune, corecte, cu potential; patronii de crame isi fac datoria, dau vin ieftin si bun consumatorilor; comerciantii si distribuitorii sunt altrusti si il duc spre acestia la preturi minime si in conditii perfecte; restaurantele il servesc cu adaosuri omenesti si cu un serviciu ireprosabil. Totul este o poezie!
Vrem cumva sa evoluam, sa fim recunoscuti in afara, sa contam pe plan mondial, bla, bla, dar toate astea daca le-am putea face in acorduri de ode inchinate tuturor incercarilor oenologice autohtone care se numesc vinuri ar fi perfect. Critica de vin de la noi aduce cumva aminte de Cantarea Romaniei de pe vremuri. La propriu si la figurat.
Majoritatea “industriei” crede probabil ca ii este mai bine asa. Fara critica de vin. Si are grija sa nu apara si sa nu se dezvolte. Pe principiul “sa fie bine, sa nu fie rau”. Nu va inselati singuri domnilor si doamnelor! Traiti intr-o iluzie. La fel de bine ne era si inainte de 1989 cand traiam intr-o tara-puscarie. Ca acolo a ramas critica de vin de la noi. In mentalitatile si practicile de atunci. Degeaba ne complacem in caldurica de acasa, dintre granite, pana la urma va trebui sa decontam factura lipsei de competitivitate. Globalizarea, piata mondiala, nu va va ierta, asa cum va iarta critica de vin autohotona. Pe ea nu o puteti cumpara, nu are nevoie de banii D-voastra. Are nevoie de business-urile D-voastra. Caci cu ele se hraneste.
Domnilor, ne plangem cu totii (intre noi, cand ne vedem) ca vinurile romanesti sunt asa si pe dincolo si ca suntem la mare distanta de ceea ce este in afara. Dam (si dau si eu) vina pe producatori, pe comercianti, pe presa de specialitate, etc.
Dar va intreb: cum putem progresa cand la noi nu exista critica de vin vie, prezenta si obiectiva? Ca mai strambam din nas 2-3 bloggeri (ca astia am mai ramas) si mai apare cate o aluzie in Vinul.ro asta nu e critica. Nu bloggerii trebuie sa reprezinte critica de vin intr-o piata normala. Asta este o alta aberatie a pietei autohtone.
Si apoi cine sunt eu ca sa indeplinesc in piata functia de critic de vin? De ce trebuie sa fiu eu Rica Venturiano? “Bagabontul, moftangiul, coate-goale, mate-fripte” care “combate” pe internet…
In plus de cate ori o fac, cel mai adesea involuntar, mi se arunca repede in fata, pe langa “injuraturile” aferente rostite printre dinti, faptul ca nu am pregatire de specialitate, viziune, etc si ca ar trebui sa imi tin gura. De catre cine? Uneori chiar de catre cei care ar trebui sa indeplineasca aceasta functie. Va intreb eu acum: cati dintre cei cu pregatire de specialitate de la noi fac critica de vin? Ca ei ar trebui sa fie cei care sa o faca. Nu eu. Eu practic le suplinesc rolul, le fac meseria, asa cum ma pricep mai bine.
Zic pregatire de specialitate? Pregatirea de specialitate in Romania are scopul unic de a te inrola in cohorta de aplaudaci ai industriei. Sa iti arate ca “lucrurile sunt mai complicate decat par” si ca ai avea mai mult de castigat daca iti tii gura. Ce? De la o sticla de vin cand si cand, de sarbatori, pana la bani incasati pe concursuri, prezentari, manifestari, ode si serenade cantate pe la crame si castele. De aceea refuz genul asta de pregatire. Si probabil ca si ea ma refuza pe mine. Ne toleram elegant sa zicem.
Deci va intreb: ce fel de critica de vin avem noi in Romania? Eu zic ca nu avem critica…
Ce rost are un critic de vin care nu poate sau nu vrea sa critice? In afara de acela de a induce consumatorul in eroare si a-i prezenta o imagine idilica. Despre care el este constient ca nu exista. Dar o fabrica mestesugit. Pentru ca arta lui nu este critica, este fabricarea unei imagini. Este ca un Lamborghini limitat electronic (voluntar, involuntar sau fortat) la 80 km/ora ca sa nu deranjeze linistea “contribuabililor”. Si cu EURO 5 ca sa nu polueze aerul si sa nu strice feng-shui-ul celor care cotizeaza…impozite, taxe si onorarii.
Noroc ca mai trece cate o Dacie non-euro din 1900 toamna cu tablele zanganind pe ea, cu toba sparta si care urla si scoate fum in draci de deranjeaza tot cartierul (industria)..:D
Oricum in ultima vreme sunt din ce in ce mai putine. Polueaza. Si noua ne trebuie masini care sa polueaza cat mai putin. Si critici care sa critice cat mai putin. Preferabil deloc.
Ca si la masini ideal este criticul de vin electric, pe baterii, pe care il incarci la priza si apoi critica fara sa polueze un gram, in sensul dorit (sau deloc), lin, fara zgomot un anumit numar de ore. Probabil ca viitorul ne va aduce criticul pe hidrogen, in care bagi vin si iese apa chioara…sper insa sa nu apuc timpurile alea.
In concluzie, bag seama ca pe la noi critica de vin este intr-o situatie… critica. Am zis!