Mar 25 2013
Cum NU asociem vinul cu mancare romaneasca…sau ce bem cu saorma?
Deci… am descoperit zile trecute (inca) o problema cu promovarea vinului romanesc. Involuntar. Si anume asocierea acestuia cu gastronomia romaneasca. Sau cel putin cu ce mananca romanul zi de zi.
Pe peste tot, site-uri, articole, degustari, etichete, etc. citesc de asocieri ale vinurilor de pe la noi cu fructe de mare, creveti, fois gras, vanat, mousse de nu stiu care, veloutte de nu stiu ce, etc..etc…
Eu nu am apucat pana acum vreo prezentare de vinuri in care sa vina un somelier sa zica: „Da domle viul asta merge si cu feluri de mancare traditionala. Cum ar fi: etc…etc…” Decat eventual daca intrebi. In rest doar bucatarie frantuzeasca, italiana, asiatica, etc…si feluri de mancare care de care mai exotice. Parca e concurs de imaginatie.
De sarbatori stiu ca mai apar niste postari pe la colegi cu ce pun ei pe langa masa traditionala si (L.E.) mai sunt eforturi din partea presei de specialitate (adica a Vinul.ro) in ceea ce priveste asocierea cu produsele fast-food. Dar promovarea de linie, adica aceea a „industriei” este complet rupta de realitatile culinare ale patriei.
De exemplu la orice vin rosu mai serios (Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon sau asamblaj intre ele) toata lumea ii da cu vita. Ca friptura de vita in sange, ca nu stiu cum facuta, ca vanat, ca miel etc..etc… Eu sincer nu stiu poporul roman ca fiind un mare consumator de vita in sange. De fapt de nimic in sange. Eventual cel mult de mititei si dictatori. O sa imi ziceti, „Bine dom’le, dar trebuie sa iesim din noaptea asta e obiceiurilor culinare vechi si sa ne invatam sa mancam mai bine, international. Sa ne emancipam!”. Da, sigur, doar ca la preturile pe care le are carnea de vita care poate fi facuta in sange eu zic ca o sa ne ia cam mult timp sa ne emancipam.
Si apoi nu cred ca trebuie sa facem evanghelizarea culinara a poporului roman folosind ca instrument vinul: „Dom’le ia vita in sange, ca doar cu aia merge vinul asta”. Bine nu mai zic de cazuri de biftec si carpaccio…ca daca i-ai duce la unul de la noi biftec in restaurant sigur ti-ar zice ca el l-a cerut bine facut.
Alt exemplu ar fi Fois Gras-ul…pe unde ma intorc toata lumea e cu Fois Gras-ul in gura. Ala merge cu Fois Gras, asta merge cu Fois Gras. Fois Gras-ul a devenit pe la noi un fel de Sfantul Graal cu care poti sa dai pe spate tot publicul, mai ales la vreo degustare de provincie. Pai ce fac? Cumpar sticla de vin, aflu ca merge cu Fois Gras si cobor in piata sa iau doua fire, nu? Ca se gaseste pe peste tot si e ieftin. Ca patrunjelul… Credeti ca la noi consumatorul de vin zice: „Bai daca a zis ala ca merge cu Fois Gras, ma duc si fac CAR si iau Fois Gras, ca altfel e bai mare…” Ba bine ca nu…
Apoi branzeturile. Foarte rar am auzit vreodata vorbindu-se de branzeturi romanesti pe la degustari sau la recomandari de asocieri cu vinul. Si atunci ca a venit vreun producator roman sa isi promoveze branzeturile si erau nevoiti sa ii zica numele. Bine poate de aia nu apar ai nostri prin asocieri, ca nu dau bani…:D Si atunci preferam sa ii vorbim consumatorului roman de parmezan, peccorino, brie, camembert, etc. Pana or sa scoata ai nostri banii…Ca asa e in tenis!
Toata lumea ii da deci cu parmezanul. Dar ia duceti-va si intrebati un consumator „casual” de pe la noi daca ii place parmezanul? O sa va intrebe „Care? De pui sau de porc?”
Care om normal sta sa caute parmesan, camembert, brie, rochefort, etc. ca sa puna langa vin ca asa i-a recomandat lui nu stiu cine? Da Penteleul, Nasalul, Alpina, Bobalna, Bradet sau Dobrogea ce au? Casul de oaie, telemeaua de Sibiu? Eu nu am auzit pe nimeni sa faca recomandari de vinuri pentru ele. De ce? Pentru ca la noi recomandarile vin cu paste/copy de pe afara si cel care le face e cu atat mai interesant cu cat e branza mai exotica. Daca acolo scrie ca Merlot merge cu nu stiu ce branza de prin Franta, atunci aia e.
Cel mult pe unele etichete scrie “ a se asocia cu branzeturi fine”. Bine la noi consumatorul intelege prin branzeturi fine si „specialitatea bulgareasca” din grasime vegetala…
Si apoi care e treaba cu vanatul? Tot vinul rosu de la noi are trecut pe spate „ a se servi cu preparate din vanat” de parca ar fi inscriptie DOC stabilita prin lege. Da’ de unde fratilor atata vanat? Ce suntem o natie de Ion (Ion?) Tiriac cu domenii de vanatoare si nu stiu eu? Da’ arpropo, mai e atata vanat in tara romaneasca? Ca daca fiecare sticla de vin s-ar consuma cu vanat asa cum scrie pe ele, probabil ca ne-ar da afara din UE pentru cruzime contra animalelor si genocid de rate, ursi si capriori. Ca sa nu mai zic ce ne-ar face Brigite Bardoux.
Ce este cert ca exista pe la noi niste oameni care promoveaza vinul romanesc si care nu au nici o legatura cu realitatile culinare ale consumatorului obisnuit. Adica ce mananca omul acasa. Sa scrii pe un vin de 15 lei ca merge cu vanat denota daca nu prostie, cel putin o doza periculoasa de inocenta.
Eu de exemplu pana acum nu am auzit pe nimeni sa zica pe la degustari si prin prezentarile de vinuri ce merge cu niste urzici? Sau cu niste fasole batuta? Sau cu niste stevie? Mancare de cartofi? …etc…etc… Cel putin pentru vinurile albe toata lumea ii da cu fructele de mare, cu scoici, cu caracatica, calamar, cu babysquid, etc…. De parca am avea deschidere brusc la Mediterana sau au inceput sa apara crevetii pe raul Arges de la incalzirea globala. Da carasul ce are? Crapul? Sprotul? Hamsia? Scrumbia? Somnul? Bibanul?
Da, sunt de acord, sunt cateva preparate culinare care merg foarte bine alaturi de anumite vinuri. Mai ales cele specifice zonei de unde provine vinul, acestea fiind rezultatul a sute de ani de rafinare si armonizare a vinurilor cu gastronomia locala. Dar nu cred ca se asteapta cineva ca omul obisnuit sa cumpere vinul si apoi sa se uite pe spate si sa zica: „Ia sa vedem acum ce trebuie sa gatesc”. Omul se duce la raft, se uita pe eticheta si cand vede miel, vita, vanat, fructe de mare, scoici, zice pas. Cine naiba se apuca sa faca miel in mijlocul anului de nebun, doar pentru ca a dat 15 lei pe un Merlot? Sau o pune de o vanatoare pentru ca scrie pe Cabernet-ul proaspat achizionat din Auchan ca merge cu vanat? Si daca e interzis? Face braconaj ca asa scrie pe vin?
Da stiu..stiu…acelea sunt recomandari generale… Dar pentru numele lui Dumnezeu, sa venim cu picioarele pe pamant si sa facem niste unele mai “normale”. Ca nu traim in Franta sau in SUA sa ii dam cu “confit de canard” si “Porterhouse steak, medium-rare”
Daca as fi prodcuator de vin in Romania as ruga somelierii sa vina cu niste sugestii de mancaruri romanesti pentru vinurile mele. Sa mai faca si asocieri terestre ca nu suntem la concurs de „care gaseste vreo aberatie mai mare de prin bucataria tailandeza sa o puna langa Francusa sau Cramposie”… Ca pana la urma acesta este rolul lor: sa gaseasca vinul potrivit pentru mancare, nu mancarea potrivita pentru vin. Asta din urma e pentru fanaticii vinului si cati de astia avem noi in tara? Si cati umbla (liberi) prin magazine?
In plus, ndaca as fi producator de vin, as studia ce consuma mai des romanul pe care eu il vizez ca si consumator al vinului meu. Si as trece pe eticheta exact meniul lui de zi cu zi, cel obisnuit. O sa ziceti, ce, sa trecem saorma? Da, si saorma, daca trebuie… Chiar daca nu e “traditionala”, face deja parte din cultura culinara autohtona. Ce mititeii vreti sa ziceti ca sunt traditionali?
Chiar as schimba recomandarile de la sezon la sezon, daca etichetarea loturilor mi-ar permite. Ca nu pun omul sa manance oaie vara la 40 de grade. Si oricum sa nu sperati ca o sa isi schimbe romanul preferintele culinare doar pentru ca ii place foarte mult Merlot-ul D-voastra…
Sau daca vi se pare un efort prea mare si bucataria romaneasca “miroase” urat (desi nu ar trebui; vindeti vinul in Romania, nu in Franta, Italia sau Tailanda), puneti mana pe cartea regretatului Radu Anton Roman si cititi acolo ceva asocieri de vinuri cu mancare romaneasca. Si vedeti cam pe ce profil s-ar incadra si vinul pe care vreti sa il vindeti. Din cunostintele mele este singurul care a facut cat de cat sistematic acest efort (bine, pornind de la Pastorel). Si nu era sommelier sau vreun PR de crama de vin.. Stiu e greu , e mai usor cu paste/copy de pe internet si cu OZN-uri culinare de tip fusion ca sa lase prostul masca de cat de priceputi suntem noi.
Care prost o sa se duca acasa si apoi cand ajunge “la raft” se uita pe sticla si vede: vanat, vita, rata, miel, etc…si ce zice? De unde tata vanat si vita, mai bine iau o bere, da-i draku cu vinul lor de nebuni…Curat nebuni!
In concluzie, ca sa nu fiu acuzat (iar) de critici gratuite:
Domnilor vreau sa vad mai mult efort si preocupare de promovare a vinului in tandem cu gastronomia romaneasca…Vreau sa vad idei noi, proaspete, care sa “mearga” la consumatorul roman. Nu doar sa ii transmiteti mai mult sau mai putin direct sau subliminal ca e prost si nu stie ce sa manance si ce sa bea.
Adica pe scurt, vreau sa vad un un pic de efort pentru ceva mai multa valoare adaugata produsului numit vin.