Mar 29 2013

Astazi am preocupari stiintifice…legate tot de vin

Published by under Altele,Diverse,Marketing

 

Din motive de sesiune stiintifica de cercetare,  va scutesc astazi de critica de vin. Va ofer insa mai jos cateva grafice din prezentarea mea. Datele sunt din 2011, ultima oara cand le-a actualizat Eurostat-ul.

Nu mai este nevoie de comentarii, stiti vorba aceea: un grafic face cat o mie de cuvinte. Aveti mai jos vreo 12.000!

 

Daca totusi  vreti si ceva text, cititi pe Vinul.ro despre ultima “iesire in lume” a vinului romanesc, la targul de la Prowein.  Eu zic ca e in ton cu graficele de mai jos.

Concluzia este ca intr-adevar suntem la inaltime. Adica aerieni. Si ce se mai imbata unii cu aerul tare si rarefiat din sferele alea inalte…

 

   Presentation_resizePresentation1_resizeSlide12_resizeSlide13_resizeSlide14_resizeSlide15_resizeSlide16_resizeSlide17_resizeSlide18_resizeSlide19_resizeSlide20_resizeSlide21_resize

 

4 responses so far

 

Mar 28 2013

Adevar sau provocare: Domeniile Boieru au trecut, cu costuri mari, Carpatii…

 

domeniile boieru ologBun…despre Domeniile Boieru am vorbit si la Goodwine-ul din toamna, sub rezerva aromelor de prajeala care planau deasupra standului nefericit pozitionat peste drum de atelierul culinar ad-hoc dotat cu cratiti, tigai si masterchef-i autohtoni. Le-am vazut pe fuga, mi s-au parut vinuri corecte, mai ales tinand cont de preturi (in jur de 18-20 lei parca). Problema pe care am expus-o si atunci era cea cu distributia, ei neavand ceva organizat pe zona Munteniei si axandu-se mai mult pe Transilvania.

 

Revenind in anul de gratie 2013 si tinand cont ca intre timp vinurile au „trecut” Carpatii, aparand si pe unele site-uri de comert electronic cu vin de pe la noi am constatat cu surprindere ca acestea s-au cam umflat la pret. Adica au ajuns 27 – 28  de lei.

Am banuit in prima instanta producatorul de aceasta miscare. Beneficiind de ceva expunere, presupuneam ca s-au gandit sa mai umfle „cascavalul”. Doar ca la ultima vizita prin Transilvania am aflat cu surprindere ca vinurile se vand in zona tot cu 18 lei/sticla ceea ce mi-a sugerat un caz clasic de comerciant lacom care profita de o conjunctura de piata.  Adica despre ce vorbeam aici. Deh asa e la noi, daca nu te arde producatorul, te arde comerciantul. De obicei te ard amandoi…

 

Bine, efectul psihologic al preturilor de mai sus a functionat pentru mine perfect: m-am autoconvins pe loc si cu usurinta ca fac o afacere  buna daca le iau cu 18 lei. Oricum mai buna decat cei care dau pe ele 27-28 lei. Asa ca am luat cate una din fiecare.

Asadar, ca sa parafrazez un confrate, sa incepem cu „lucrurile bune”, dintre cele pe care am apucat sa le desfac:

 

Traminer Demisec 2011: galben auriu, cu nas tipic (lychee, trandafiri), fara a avea o intensitate deosebita, usor lipsit de precizie in exprimare. Pe palatin are un atac in care initial se simte zaharul rezidual, bine echilibrat apoi de aciditate. Note gustative similare celor din nas plus ceva fructe exotice. Final usor amarui-tonic cu un postgust in note de dulceata de trandafiri cu migadale. Bun. Mi s-a parut cel mai reusit, cred ca si prin prisma comparatiei cu cel mult mai scump de la Villa Vinea. Este clar sub el ca si calitate (eleganta, integrare, structura), dar nu atat de mult cat sa justifice diferenta enorma de pret.

 

Sauvignon Blanc – Traminer 2011 Sec un vin plecat probabil de la baza de mai sus si ajutat cu ceva Sauvignon Blanc pentru un plus de aciditate si mai putin zahar rezidual (aceste fiind sec). Sauvignon-ul il ajuta cu tuse de fructe coapte in nas  (caise, piersici, pepene galben) si cu ceva mai multa aciditate in evolutie. Care aciditate devine usor dura si neintegrata pe final. Acceptabil spre Bun…pe la bariera celor 80 de puncte.

 

Dry Muscat 2011 Sec Galben pai, cu un nas “popular” de arome tipice de muscat, cu flori de tei si struguri copti. Evolutie cu impresii rustice, populare, de strugure copt. Usor evaziva si cu o aciditate usor neintegrata, variabila, uneori cam prea prezenta, alteori lipsa. Bine nici eu nu sunt un mare fan al soiurilor astea aromatice, cu impresii dulci in nas, vinificate in sec. Acceptabil

 

Sauvignon Blanc cu Riesling Sec 2011, cu un nas dominat de notele verzi si usor florale de Riesling si cu o evolutie marcata de aciditate dura si lipsa de extract. Usor apos si diluat (un fel de apa cu sare de la lamaie), dar in rest un vin corect. Cam ciudat sa cupajezi (asamblezi?) doua soiuri acide venite si dintr-un climat mai racoros. Acceptabil

 

Pinot Noir Roze 2011 cu o culoare de foaie de ceapa si un nas “popular”, usor vulgar, cu fructe rosii (capsuni, zmeura, fragi in note usor artificiale, de dozator TEC de pe vremuri) si un vag iz de acetona (asta ca sa nu zic ca miroase a “camera de fata care isi face unghiile vineri seara” ca fur licenta poetica pentru care un confrate tocmai a fost “tras de urechi”). Pe palatin se prezinta rotund, cu un corp mediu, usor plat, cu deficit de aciditate. Pe final se simte usor sulful si o impresie amara destul de deranjanta, care lasa un postgust usor alcolizat, cu impresii de lichior de capsuni si diluant. Un vin Slab. Clar nu e cel mai reusit rose pe care l-am intalnit si cu siguranta nu as bea in mod curent asa ceva.  E facut de Halewood pentru cei de la Domeniile Boieru. Cum nici Halewood nu sunt faimosi pentru Rose-urile lor, nici nu vad cum si de ce ar fi facut vreo capodopera pentru concurenta.

 

Domeniile Boieru

Dupa cum se vede si din fotografia de mai sus mai erau un Muscat Ottonel demisec si un Pinot Gris  demidulce pe care nu le-am incercat. Din motive de lispa de chef pentru dulcegarii aromatice la momentul respectiv. Cand o sa le beau revin cu detalii, desi din ce imi aduc aminte de la Goodwine, se prezentau in aceeasi parametri ca cele de mai sus.

 

Ca si concluzie, avem de a face cu vinuri corecte, curate, lucrate ok, fara defecte evidente. Bine, in afara de rose care e cam ciudatel, dar nu e lucrat de ei.  La 18 lei RPC-ul este Acceptabil si corect. Chiar Bun pentru Traminer.

 

Ca si recomandari, probabil as sugera producatorului:

–         sa isi delimiteze mai bine gamele si vinurile intre ele. Toate arata cam la fel. Grafic si faptic.

–         Sa se hotarasca la doua-trei cupaje reusite si ceva varietaluri care confirma in timp si sa mearga pe ele incercand sa le diferentieze cat mai bine. Cam toate par ca merg in aceeasi nota a constructiei, adica usor diluate, apoase si lipsite de extract si  personalitate. Probabil ca ar  trebui renuntat si la productiile mari la hectar.

–         Sa se abtina la cresteri peste noapte de preturi, cum parca vad ca s-a intamplat la unele dintre cele dulci (Episcopal sau Cardinal). Care de altfel sunt vinuri bune. Probabil ca se trage de la ceva medalii autohtone..:D Deh, “autosugestia” ca in sticla e altceva, dupa ce s-a “marcat” o medalie…

–         Sa isi extinda si controleze mai bine canalele de distributie si mai ales ce fac acestea cu preturile si vinurile lor.

–         Sa isi aduca site-ul la zi cu informatii despre vinurile pe care le au la vanzare

 

In rest, la 18 lei sunt o varianta buna pentru gamele de linie de la Jidvei. Cu putin efort au potential sa fie chiar mai mult decat atat pe viitor.

 

In schimb la cei 27 – 28 de lei citati pe site-ul de mai sus, RPC-ul este Slab. Ma gandesc ca de la crama pleaca probabil cu in jur de 13-14 lei, deci avem in fata un caz de adaos comercial de aproximativ 100%.

Si atunci sa nu zicem si noi ca presedintele tuturor romanilor, in stil “adevar sau provocare”: “O fi bine, domnu’ comerciant? Nu stiu daca-i bine, domnu comerciant…”

 

No responses yet

 

Mar 27 2013

Despre cocori si vin portughez: Herdade dos Grous 2009

 

Gata, astazi ma opresc…. De fapt m-as fi oprit demult, daca nu as fi rasfoit carnetul cu notite de degustari si nu as fi dat peste vinul de fata. De care am uitat sa va relatez la momentul oportun. Si ar fi pacat sa nu va spun, doar si pentru simplul motiv ca era cel mai scump vin existent prin supermarketurile din Porto (Pingo Doce parca le spunea?). Deci astazi ma oprescdin a va povesti despre vinurile baute in Portugalia. Ce credeati? 😀

 

Am dat pe el fix 8.67 € euro. Si asta mai mult din curiozitate si nu din lipsa de vinuri ieftine si bune. Vroiam sa vad cum arata un vin de supermarket  “scump” pe la ei…

Este produs in regiunea Alentejo, un fel de New World pentru Portugalia viticola. Aceasta a cunoscut investitii importante in ultimii ani si asta se vede in calitatea simtitor in crestere a vinurilor din zona. Mai multe detalii despre zona gasiti in descrierea mea initiala de aici unde va si “amenintam” ca o sa va povestesc de un vin din Alentejo. A durat ceva..:D

 

Producatorul (Conacul Cocorilor, in traducere libera si aproximativa) este de fapt o investitie agricola care produce pe langa vin si carne de vita, masline, legume si chiar cai. Nu pentru carne, offhorse…:D In  plus ofera turism rural si oenoturism pentru doritori. Adica o investitie completa de la A la Z, cum rar se vad pe la noi. De fapt cum nu se vad pe la noi…

 

Suprafata viticola exploatata este de aprox. 70 de hectare, cultivate in majoritate cu soiuri traditionale (Alicante Bouschet, Tinta Cao, Touriga Nacional, Tinta Caiada, etc.) dar si varietati internationale, dintre cel care mi-a atras atentia (in afara de clasicele Cabernet Sauvignon si Syrah) este Nebbiolo (?!?!?). Despre el stiam ca este destul de pretentios fata de conditiile climatice… in fine.

 

Vinul de fata este un cupaj din nu mai putin de 4 soiuri, din care trei traditionale (Aragonez – adica Tempranillo, Alicante Bouschet si Touriga Nacional) plus Syrah pe post de vioara a doua. Maceratie prelungita si maturat 9 luni in baricuri frantuzesti..deci cam tot tacamul pentru un vin serios. Alcool din plin, ca e soare in zona: 14.5 %.

Deja cred ca sunteti curiosi cum arata:

 

herdade do grous frontAspect (Culoare): rosu-violet intens, opac, cernelos, compact cromatic pana in borduri

 

Nas: Initial inchis, nuantele de baric (vanilie, scortisoara, piele, ciocolata) acoperind to spectrul olfactiv. Treptat evolueaza de la tuse de smochine si curmale uscate spre note de fructe de padure, mure, cirese amare, visine coapte in tonuri ce devin surprinzator de proaspete.  La senzatia de prospetime si fruct se adauga o nota rustica, de ierburi provensale uscate, garrigue, menta si piper negru. Un nas incarcat, complex, evolutiv, cu o diversitate uluitoare de arome care se succed intr-o ordine seducatoare si aparent bine calculata.

 

Gust: Evolutia pe palatin confirma senzatiile olfactive atat sub aspect gustativ, cat si ca evolutie. Initial inchis, corpolent, amorf, cu puternice impresii de lemn (piper, vanilie, scortisoara) asezate pe senzatii dulcege (fructe confiate, ciocolata, vanilie), vinul se deschide treptat in note fructate a caror prospetime este sprijinita de o aciditate surprinzatoare care reuseste sa echilibreze corpul pronuntat, cremos (datorat nivelului alcoolic si extractiei). Evolutia in progresie geometrica a aciditatii imprima vinului o nota de suplete si eleganta, culminand intr-un final dominat de fruct proaspat, alaturi de un strop de tanini bine integrati, pentru o tusa de structura. Postgustul este lung, in linia constructiei evolutive a intregului vin, initial fresh, fructat, pentru ca mai apoi sa exprime nuante de dulceturi, magiunuri si tarte de prune.

 

 

Un vin Foarte Bun de care te poti bucura inca de pe acum, dar caruia cu siguranta ii vor prinde bine inca 4-5 ani de evolutie.

Este o bomba de fruct copt si concentrat in stil New World? Este…si nu este. Are o aciditate si un „twist” specific si autohton care ii confera personalitate, farmec si il departajeaza de plutonul vinurilor New World, corecte si bune. La banii care i-am dat pe el (aproape 38 de lei) mi-a oferit mult mai mult decat ma asteptam. RPC Foarte Bun.

 

Si cum nu imi place sa va las cu ochii in soare va spun si de unde il puteti cumpara. De aici cu 14.50 euro. Varianta 2010. La suma respectiva RPC-ul devine Acceptabil, vinul isi merita banii. La el acasa e mai ieftin, ca asa se intampla intr-o lume normala.

 

Deci sa recapitulam: investitie noua si diversificata, vin foarte bun, pret normal, prezentare corecta, site bine pus la punct. In concluzie: la noi de ce nu se poate?

 

Daca tot am spus in deschidere ca am inchis (deocamdata) subiectul cu vinurile portugheze, am doua  concluzii la final:

  1. faima vinului de Porto aduce deservicii uriase si nedreptateste vinurile normale ale Portugaliei
  2.  acum imi dau seama cat de bine m-am simtit intr-o tara cu vinuri normale la preturi normale. Mult mai mici in tara de origine, decat in in afara, dupa cum puteti constata si din linkurile de mai sus. Probabil ca ei stau mai bine cu distributia, costurile, investitiile, comerciantii si cam tot ce este necesar pentru a avea pe piata vinuri de calitate la preturi decente. Sau poate doar cu simtul normalului…

 

P.S. O alta chestie care mi-a placut este mentiunea scrisa mare, in partea de jos a contraetichetei: Product of Portugal. Nice touch!

 

herdade do grous back

 

 

3 responses so far

 

« Prev - Next »