May 25 2011

Frizzante??…o Enigma!!

 

Hmm..in primul rand ce este “Frizzante”? Pe scurt, o definitie la prima vedere si usor de inteles ar fi: un vin mai putin acidulat decat, sa zicem, o sampanie. Termenul vine din italiana, unde acest gen de vinuri sunt destul de populare, dar si francezii au “Petillant” ( de unde mai apare si pe sticlele noastre “petiant”) sau  nemtii “Perlwein”. Practic avem in fata o “ruda” mai saraca si cu mai putine aspiratii la faima si “glamour” a sampaniei clasice (sau Cava, Espumante, Sekt, cum vreti sa ii ziceti ca sa evitati denumirea inregistrata “champagne” pazita cu atata de strasnicie de catre francezi), considerata a fi mai spumanta, mai fina si mai complexa in arome. Citeste in continuare »

6 responses so far

 

May 23 2011

Seria “Diamante in noroi”: Chateau Arthur (?!?!) – Feteasca Alba

Published by under Alb,Demidulce,Romania,SERVE

 

O surpriza placuta azi in Carrefour…

Ma plimbam  pe aleea cu vinuri, agale, admirand etichetele si apreciind in subconstient raportul pret-calitate, imi aminteam gusturile pentru cele incercate, imprejurarile pentru cele deosebite, epifaniile proprii pentru cele exceptionale…

Gama “Frunza” de la Recas pentru Carrefour este déjà cunoscuta si discutata pe blogurile de “specialitate” (vezi dreapta) si ocupa un loc central in alegerile mele cand vreau vinuri corecte si expresive la preturi excelente (imi place in special Chardonnay-ul). Deci sa revenim….cruising…Rotenberg, La Cetate, Cocosul de la Recas, Prahova Valley, tone de Murfatlar….Chateau Arthur…Cotnari….wait!!!! Citeste in continuare »

24 responses so far

 

May 21 2011

Un exercitiu de stil- Caloian Zinfandel Alb 2010

 

Caloian (‹ gr. kalos „frumos” ?i Iani „Ioan”), datina însotita de cântec, care sarbatorea la origine mitul zeului naturii (simbol al vegetatiei care moare si învie). Obiceiul este practicat de copii, într-o zi fixa (a treia marti sau a patra joi dupa Pasti ori dupa Rusalii) sau, mai târziu, în orice zi secetoasa si este cunoscut numai în Sudul tarii (Oltenia). Caloianul este confectionat din lut sau alte materiale, împodobit si îngropat, în cadrul unui ceremonial traditional (bocire, pomana, masa etc.) apoi, dupa 3 zile, dezgropat si azvârlit pe o apa curgatoare, dupa care copiii stropesc cu apa. Ritualul este completat de o invocatie: Citeste in continuare »

2 responses so far

 

« Prev - Next »